17.07.2021 - Nový Fiat Ducato už oficiálně

No a je to tady. Fiat oficiálně představil zasádní facelift a vylepšení platformy Fiat Ducato, která půjde na trh v roce 2022. I přes snahy ostatních výrobců podvozků je Fiat stále číslo 1 v karavanistickém průmyslu, platforma CCS (Camping Car Special) je používána drtovou většinou výrobců obytňáků ale co naplat, na trhu je již nějaký ten pátek a přes drobná meziroční vylepšování nastal čas pro zásadnější modernizaci. A tu nyní Fiat hrdě představuje světu. Myslím, že to bude docela bolehlav pro všechny konkurenty.

Fd22-01

Co se tedy hlavně mění ? Dá se to rozdělit do zhruba čtyř okruhů:

1) Lehká změna designu a nové logo

2) Zcela nový interiér, resp. kabina řidiče

3) Spousta nových a moderních asistenčních systémů

4) Nové, modernější a efektivnější motory

 

1) Lehká změna designu a nové logo

Již v únoru 2021 jste si zde na NPO (Náš parťák obytňák) mohli přečíst první, tehdy ještě spekulativní a špionážní informace v článku o novém faceliftu Ducata. Tehdy se o něm ještě moc nevědělo, uniklo jen pár fotek namaskovaného auta a jedna rozmazaná fotka palubní desky z nějakého manuálu. Takže v oficiální realitě je design auta opravdu jen lehce upraven, nicméně rozhodně ku prospěchu a jako celek nyní působí svěže a moderně. Nové jsou i světlomety, které budou i kompletně s LED technologií.

Fd22-02  Fd22-03

Docela výraznou změnou na předku auta ale je použití zcela nového loga. Místo tradičního kulatého emblému, který jistě každý čtenář zná, je tu jen nový, velký a jasný "nápis". Docelá zábavná je otázka, co s tím budou dělat výrobci obytňáků, kteří mají mnohdy svá loga uzpůsobena na výměnu toho originálního na čelní masce :-)

Fd22-04

2) Zcela nový interiér, resp. kabina řidiče

Naprosto přepracovaný je ale interiér a palubní deska v kabině. Řidič a spolujezdec nyní mohou sedět na nově čalouněných sedadlech, která mají nabídnout výrazně vyšší pohodlí. Na první pohled zaujme i menší volant, hodící se spíš do osobního vozu ale ta nově navržená - digitální palubní deska. Za tímto účelem byla přepracována celá její střední část a vznikl tak prostor pro dotykový displej o velikosti až deseti palců. Poběží na něm vlastní fiatí multimediální systém, vyvinutý společnosti U-Connect. Ve své nejvyšší výbavě bude využívat 3D navigaci TomTom a samozřejmě bude umět propojení s chytrým telefonem přes Apple Carplay nebo Android Auto. Kromě nového volantu jsou novinky i změně designu páky, nově jsou přepracované výplně dveří a upravená je i ovládací jednotka klimatizačního systému. Výsledek: modernost a účelnost.

Fd22-05 Fd22-08

Fd22-06 Fd22-07

Fd22-09

Digitální přístrojová kaplička (příplatková výbava) a mnoho tlačítek ovládání na volantu jsou už dnes vlastně samozřejmostí.

Fd22-15

 

3) Spousta nových a moderních asistenčních systémů

Za účelem implementace mnoha asistenčních systémů, jako jsou parkovací asistent nebo systémy udržování v jízdním pruhu, je celá modelová řada Ducato vybavena elektrickým posilovačem řízení, který umožňuje přesnější řízení dodávky a posílá tak celé Ducato na cestu k budoucímu autonomnímu řízení. Seznam příslušenství Fiat Ducato 2022 zahrnuje asistenta nouzového brzdění, rozpoznávání dopravních značek, adaptivní tempomat s funkcí stop & go, varování před vybočením z jízdního pruhu a asistenta dopravní zácpy. K dispozici je také aktivní parkovací asistent, který má usnadnit manévrování při najíždění na úzká parkovací místa.

Elektroničtí pomocníci jsou doplněni digitálním vnitřním zpětným zrcátkem, systémem ESP s asistentem bočního větru a kontrolou stability přívěsu. Mechanická ruční brzda pro leváky je nyní historií: Pro snazší použití je k dispozici elektronická parkovací brzda, indukční nabíjecí přihrádka pro bezdrátové dobíjení chytrého telefonu a možnost bezklíčového vstupu a nastartování motoru. Nová je také možnost samonivelačního vzduchového odpružení přímo z výroby.

Fd22-10 Fd22-11

Fd22-12 Fd22-13

4) Nové, modernější a efektivnější motory

Nová řada přeplňovaných vznětových motorů je zachována se známými úrovněmi výkonu 120, 140, 160 a 180 k. Turbodiesel by měl splňovat normu Euro 6 a být i efektivnější. Fiat slibuje až o sedm procent nižší spotřebu a emise CO2. Za tímto účelem byla přepracována standardní šestistupňová manuální převodovka, devítistupňová automatická převodovka dostupná od motoru o výkonu 140 k zůstává nezměněna. 

Fd22-14

Tak to je asi v kostce nové Ducato. Fiat ho představí nejprve v Itálii, všichni výrobci obytných automobilů ale už nyní připravují svoje nové generace modelů pro rok 2022 na tomto novém podvozku Ducato a poté je představí nová vozidla na Caravan Salon 2021. Máme se tedy po prázdninách asi nač těšit.

Fd22-16

Fd22-20 Zájemcům o detailnější průzkum nového Ducata doporučuji přímo stránku výrobce

Fotografie použité v tomto článku jsou převzaty ze serveru omnifurgone.it.

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz