21.02.2021 - Facelift Fiatu Ducato 2022

Platforma Fiat Ducato je stále nejpoužívanější podvozkovou platformou pro výrobce obytných aut. Poslední a velmi lehounký facelift byl představen v polovině roku 2019 ale udál se téměř výhradně pod kapotou nebo na technologické úrovni. Značka FIAT skupiny PSA proto nyní pracuje na změnách vnějšího designu a modernizaci vlastně už letitého vzhledu. Na německých silnicích byla zachycena už jen částečně maskovaná verze pro rok 2022.

Newfiat1

Newfiat3  

Vnější vizuální změny jsou zřejmě poměrně skromné a točí se kolem předního nárazníku a masky chladiče. Světlomety vypadají, že mají trochu odlišnou grafiku, ukazuje to na nové provedení LED denní světel, které namísto pruhu desítek diod budou mít i větší "plošnou" část. Ten ošklivý plastový díl zakrývá nejdůležitější část faceliftu 2022, a to moderniztaci mřížky a předního nárazníku, který by měl mít sportovnější vzhled. Drobným návodem nám může být uniklý návrh z roku 2019:

Newfiat2

Ohledně nabídky motorů se mluví i o přepracování a optimalizaci 2,0 litrového dieselového motoru, zaměřenou na splnění nových emisních norem. Můžeme tedy i očekávat, že díky tomu bude jeho provoz tišší a taky výkonnější,  s optimalizovanou křivkou točivého momentu. Zároveň bude pravděpodobně uvedena i 48voltová technologii MHEV, kterou již většina konkurence nabízí. Jinak dalších změn v motorech asi moc nebude, dost se událo v roce 2019.

Na co jsem ale hodně zvědav je informace, která se dost diskutuje a sice možnost, že Fiat chce v roce 2022 představit i modernizaci loga FIAT. Tak uvidíme.

Na všech špionážních fotkách, co se z jízdy té červené dodávky v Německu objevily, je ale patrná ještě jedna věc: velká snaha zakrýt palubní desku, která bude zřejmě úplně nová. Přepracována bude zejména kaplička hlavní přístrojové skupiny, mluví se i možné příplatkové celodisplejové verzi. Rozložení ovládacích prvků má být také nové a samozřejmě se to zejména týká nové nabídky infotainmentůV bezedné studnici internetových zdrojů se zatím daří objevit jen jednu rozmazanou fotografii, patrně z nějakého pracovního manuálu.

Newfiat5

Tak to je zatím vše. Ale máme teprve konec února 2021 a tak věřím, že díky různým špionům a serverům, které pasou po získání fotografíí a informací ještě před vydáním novinky, se bude všeobecné povědomí o FIATU Ducato model 2022 stále rozšiřovat. Jestli špionážní fotky ukazují teprve jakýsi "mezimodel", který testuje chování nové čelní mřížky, namontované zatím na staré provedení kapoty a světel, aby se posléze objevilo finální provedení, třeba trochu bližší té skice z roku 2019, to ukáže čas.

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz