20.3.2022 - Jedna zásuvka v salónu svépomocí

Popisovaná úprava je tak nicotného charakteru, že si jí přidávám v podstatě jen pro vlastní záznam, kdy byla dělána a nikde ten článek nezveřejňuji. Přidání jedné zásuvky opravdu není nic světoborného. Nicméně proč: když mi v roce 2018 dělal Tomáš Brabec v KARAVANYPRO první posílení elektro systému, přidal mi i na sokl dvojlavice jednu zásuvku 230V, aby byla k dispozici pro nabíjení notebooku nebo telefonu, prostě pro to, co se dělá u stolu v salónu. Malý problém nastal, když jsem si nechal vyměnit původní klasické sezení se stolem přidělaným na zeď, za trochu fajnovější sedačku do "L", se stolem uprostřed. Výměna je popsána ZDE. Zásuvka se mi po úpravě ocitla pod lavicí, tedy nedostupná.

Zas04

Samozřejmě jsem tedy použil krátkou prodlužovací šňůru a ta se pak válela taky za čelním prknem soklu lavice pod oknem a v případě potřeby jsem pak lezl pod stůl, nahmatal někde konec prodlužby a vytáhl ho ven. Většinou se pak po zbytek cesty válela šňůra někde pod stolem, protože co  kdyby byla ještě potřeba? A tak když jsme letos na začátku března vyměnili baterii za LiFePO4, řekl jsem si, že bych mohl tuhle partyzánštinu už definitivně vyřešit. Tím spíš, že náš měnič měl na těle ještě jednu zásuvku 230V volnou, nezapojenou. Takže úprava jednoduchá. A tak jsem vzal nějakou flexo šňůru, co se mi doma válela, koupil slim line zásuvku se vzorem dřeva, která se odstínem hodila, vyvrtal dílu 54mm a během chvilky bylo hotovo.

Zas01

Snad jen drobná poznámka, proč jsem si cíleně vybral tento typ zásuvky - pro montáž do sádrokartonu. No protože má kromě běžných čelních šroubků pro uchycení i zadní "rozporky" a její uchycvení je tedy fakt pevné a nehrozí vytržení z poměrně měkkého dřevotřískového soklu. Všechno opravdu pevně dotaženo, zakápnuto barvou, fáze-drát pro jistotu navíc obtočen izolací. Přeci jen - auto a otřesy při jízdě....

Zas02

Pak už jen vidlici zapojit do měniče a dvěma stahovacími pásky trochu umravnit kabel. Vyzkoušet, zaklopit víko lavice, vrátit čalounění a hotovo. A vůbec to nevypadá špatně. Prodlužku sice ale stále nechávám pod lavicí. Snad ale teď už až tak často potřeba nebude :-)

Zas03

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz