05.03.2018 Palubní televizor a DVB-T anténa

První profesionální úprava, kterou mi namontovali kluci z KV technik, byla instalace televizoru a antény pro příjem pozemního digitálního vysílání.

Kam s televizorem ?

U našeho Pilote P746C nám místo, které výrobce doporučuje pro umístění televizoru, prostě nevyhovuje. Po otevření skříňky nad chladničkou zjistíte, že případná televize společně s držákem (předinstalovaný z výroby) by zabírala skoro polovinu prostoru ve skříňce. Navíc tam toho prostoru ani moc není. Jak velká úhlopříčka se tam vlastně vejde? V přehledu příslušenství nabízí Pilote.......kde jsem to viděl.....: jen 18,5" Full HD TV!  No to je snad žert ! Pohled do skříňky ale potvrzuje, že větší televizi než tak 20" tam prostě nikdo nenacpe.

Tv-orig

Takže druhý důvod hledat jiné řešení. Když umístím televizor jinam, vymontuji a zahodím ten těžký, super komplikovaný, výsuvný a vyklápěcí držák TV, získám navíc docela slušný úložný prostor. A taky nechci při vytažené televizi koukat na nepořádek v otevřené skříňce a při každém průchodu dozadu do ložnice/WC/sprchy riskovat úder do hlavy o její rámeček. Ta mrcha ve své pracovní poloze v autě prostě překáží. 

Kam ji ale dát? Aby byla vidět z většiny obytného prostoru, nikde moc nepřekážela a aby se nejednalo o nějaké krkolomné řešení. A hele! Myslím, že to mám. 

Nižší výbavový stupeň Essentiel nemá vedle vstupních dveří nad sedačkou okno ale docela použitelnou stěnu. Mechanismus spouštěcí postele je dost daleko od stěny (u vyšší verze Sensation je tam přeci to okno, s rámem, konzolí, záclonkou, závěsy, atd.). Může  to být tak 10cm a to musí být přeci dostačující mezera i pro obrazovku okolo 24"-27", umístěnou na nějakém rozumném, jednoduchém, plochém montážním rámečku. Tak jsem servismanům z KV Technik zadal toto řešení. No a výsledek předčil očekávání:

 Tv-zed

Televizor na stěně vypadá velmi dobře, skvěle se sleduje jak ze sedačky, tak z předních sedadel, je na něj vidět z kuchyně, prostě paráda. Drobné vibrace, které byly zaviněné ne zcela 100% pevným montážním rámečkem, vyřešili technici přidáním dvou pruhů pevného průmyslového suchého zipu 3M. A obrazovka se teď ani nehne.

Originál vypínač, který je umístěný ve skříňce, umožňuje vypnout napájení jak televizoru, tak zesilovače v anténě. Jinak jsou oba spotřebiče připojeny "natvrdo" a mohou šlapat, i když je zbytek auta vypnutý.

Televizor je starý známý - Finlux 24FDM5660, což je slušný 24" model s DVD přehrávačem, wi-fi a smart funkcemi (s cenou pod 6.500Kč) má hloubku jen 55mm a hmotnost 5,2kg. Dohromady tedy nejsem ani 7cm daleko ode zdi, jedu čistě na 12V, mám k dispozici zabudovaný DVD přehrávač a pokud nastavím svůj mobilní telefon jako hotspot, mohu na Finluxu sledovat dokonce i internet - Youtube a další fajnovosti.  Televizor má i všechny důležité tunery a certifikace (DVB-T2, DVB-S2, Skylink Ready, atd.). Filmy přehrává jak z externích USB hard disků tak ze statických "flešek". Co si přát více? 

Finlux-24fdm5660

Ještě vyběhnu ven, podívat se na anténu. První pohled na střechu představuje už namontovanou DVB-T anténu Teleco Wing 22, kterou jsem si tak pečlivě vybíral. Je umístěna hned za solárním panelem a vypadá tam moc dobře.  

Pz2-2

První sledování naladěných programů přineslo velkou spokojenost. Anténa ji citlivá, počet nachytaných kanálů více než dostatečný, obraz výborný. První opravdové rozšíření našeho Doda je tak hotové. 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz