20.-22.4.2018 - Okolím Havlíčkova Brodu

Předposlední dubnový víkend 2018 nabídl super extra luxusní počasí. Od pátku do neděle jasná obloha, denní teploty od 25st C výše a v noci tak akorát na dobrý spánek. Vybrali jsme si trasu, která tradičně kombinovala sem tam nějakou tu historii a hezká přírodní místa na výlety. Cestu z Prahy nám v pátek odpoledne velmi úspěšně zkazila dálnice D1 a celkově jsme si jízdu prodloužili asi o 45minut zpoždění. U Humpolce konečně sjezd z toho šílenství. Přes Čejov do Kejžlic, kde je první zastávka a naše velké doporučení - Kejžlická hospůdka je rozhodně velmi dobré místo na posezení a večeři (ale vaří tam samozřejmě skvěle po celý den). Možností zaparkovat obytňák je na hlavní silnici okolo hospůdky dost.

Zastavení 1. - Lipnice nad Sázavou

Původně jsme chtěli na noc zakotvit u rybníka Kamenná trouba, těsně před Lipnicí ale vybrané místo bylo až moc šikmé a hlavně zápach rybiny z té stojaté vody byl asi silnější, než jsme na noc byli ochotni snést. Proto dále a výrazně lepší místo bylo na kraji Lipnice, nové parkoviště u fotbalového hřiště (49°36'46.1"N 15°24'17.3"E, W3W: "družstva.přestavba.švihadla"). Večerní západ slunce byl naprosto kouzelný.

Hb-01

Ranní fotka ukazuje, že výhled z parkoviště není rozhodně špatný a taky, že se tu ještě stále staví.

Hb-02

Do Lipnice je to z hřiště už jen asi 1,5km, hrad Lipnice otevírá v 10h. A ranní pohled z parkoviště prozradí, že hrad prostě už nemůžete minout :-)

Hb-03

Samozřejmě v městečku Lipnice (nad Sázavou), tak i na vlastním hradu Lipnice, najdete všude možně odkaz na Jaroslava Haška. Haškův památník, kousek od vesnice "Hlava XXII", což je Haškova socha, hospůdka, kam chodil tak často a rád na pivo, no a na hradě Haškova komůrka, kde přebýval, když byl na hradě. Jedna postel a psací stůl. Prý u něj vznikla i část slavného Švejka. V Lipnici je i Haškův hrob. Mobilním telefonem a rukou neumělou jsem vytvořil rychlou procházku hradem:

Dole pod hradem je Hostinec u České koruny, kam Hašek tak rád chodil na místní pivo. To už se tu dnes nevaří, točí tam Bernarda. Při pěkném počasí je tam dost lidí ale dá se hezky posedět venku a opravdu moc dobře tam vaří.

Severozápadně od hranice obce Lipnice se rozprostírá krásný bukový les a v něm je v dochozí vzdálenosti několik skalních jezírek. Tři z nich jsou ozdobeny zajímavým uměleckým artefaktem. Jsou to skalní reliefy, které vytesala skupina mladých kameníků pod vedením výtvarníka a sochaře Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu, okolo roku 2006. V lese tak najdete "Ústa pravdy", "Bretschneiderovo ucho" a "Oči široké". Fotku dávám jenom jednu, na zbytek se podívejte u Lipnice sami.

Hb-05

Parkování v Lipnici problém není, přímo pod hradem, na podlouhém náměstí je dost velká odstavná plocha. Je jen trochu šikmá a poskyla nám příležitost k debatě o tom, jak vlastně můžeme Mazlíka naklonit, aby nebylo nebezpečí převrácení. Tak na dlažbě náměstí to samozřejmě je sranda ale stejný náklon na měkkém podkladu....

Hb-04

Zastavení 2. - Údolí říčky Doubravy

Zhruba 34km na severovýchod od Lipnice jsme projeli Chtěboří, až do vesničky Bílek. S obytňákem se tam dost špatně parkuje ale jedno dobré a myslím že i povolené místo je na zastávce autobusu, kombinované s parkovištěm pro osobní vozy. Přímo zastávka je označena žlutými pruhy ale za ní je místo tak akorát na jednoho bydlíka. A osobáky stojí kolmo k chodníku na druhé straně (je to 49°42'10.3"N 15°43'46.0"E, W3W: "většinou.počiny.hezké"). No a z tohoto místa je to jen pár set metrů k Doubravě. Jestli máte v plánu jen malý okruh (cca 5-6km), doporučuji nejprve po zelené a po zkřížení cest po červené, údolím Doubravy zpět. 

Hb-06

Hb-07

Hb-08

Pro zdatnější chodce (mající více času) je to ještě možnost vydat se po červené i na druhou stranu ale to se zase musíte pak vrátit. Jiné obchozí trasy zpět do Bílku jsou moc dlouhé.

Zastavení 3. - Sečská přehrada

Na noc jsme se přesunuli necelých 30km na Sečskou přehradu. Sice šikmé ale jinak dobré parkoviště kousek od vody, dokonce i s hospůdkou u Židáku, otevřenou do 23h (fakt mi dvanáctka Krakonoš moc chutnala), najdete na  49°49'25.1"N 15°38'29.8"E (W3W: "mýtina.věšáky.jezdec"). V největší sezóně je parkoviště prý placené, teď to byla pohoda. Jo, cesta k němu vede ze dvou stran a obě vypadají, jako že se skoro nedá projet. Dá.

Hb-09

Seč je notoricky známým místem a tak přidám snad jen jednu fotku z brzkého rána. Je i pro moji ženu. Východ slunce kolem pro ní nesmyslné sedmé hodiny ranní, asi nikdy neviděla :-)

Hb-10

Zastavení 4. - Lovětínská rokle u Třemošnice

Na nedělní ráno zbyl už jen přesun o 12km dále. Městečko Třemošnice nabízí hezký okruh, tak okolo 6-7km. Neprve parkování. Výborně umístěné, velké a volné parkoviště je na konci slepé Lichnické ulice. Po vjezdu do ní pojedete zákazem pro náklaďáky podél řadových domků ale vydržte. Dostanete se na: 49°52'23.4"N 15°34'53.1"E (W3W "vytesat.zapnutý.závity") a tam se dá v pohodě zanechat rozhodně víc nežli jeden obytňák. Pěšinami si najděte cestu křovinami a loukou k turistické červené/modré a po modré nahoru k Lovětínské rokli. Je to jen něco přes 1km. Lovětínská rokle (po žluté) je přírodní rezervace a bezzásahové území. 

Hb-11

Hb-12

Mimochodem - touto krásnou a ojedinělou přírodní rezervací (čolci, skoro 700 ! druhů motýlů, lišky, atd.), se cestou kolem nás prohnali tři bezmozkové na terénních motorkách. Řev, smrad a ničení podloží stezky. Co dodat. Po výstupu z rokle trochu nudná část cesty po silnici (červená turistická) zpět. Rozhodně nepřehlédněte u autobusové zastávky skrytou odbočku na vyhlídku Dívčí kámen a nechte si vyprávět příběh u kruté panně Miladě.

Hb-13

O kousek dál je velká zřícenina hradu Lichnice, s fungl novou rozhlednou (vestavěna do zbytku věže v r.2017) a nádherným výhledem jak do nížiny kolem Kolína, tak na druhou stranu, na CHKO Železné hory. Vstupné do hradu 30Kč rozhodně nebolí. Jo a celý areál zřízeniny je pečlivě chráněným místem, kde hnízdí spousta sov. Takže by mě moc zajímalo, jaké to tam je v noci.

Hb-14

Hb-15

Neodolám a přidám jeden 360st. pohled z rozhledny.

No a pak pokračovat po červené, zahnout kolem prastarého Žižkova dubu (má více než 700let, obvod kmene přes 9 metrů a obléhání Lišnice husity se Žižka osobně nikdy nezúčastil). Nicméně strom je to parádní.

Hb-16

A tím nám víkend v podstatě skončil. Posledních pár set metrů krásným, jarním bukovým lesem po červené zpět do Třemošnice, do Mazlíka a domů.

Hb-17

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz