28.03.2021 - Kdo se první v obytňáku sprchoval?

Věřte nebo nevěřte ale úplně první obytné auto, ve kterém byla instalován regulerní sprchový kout, spatřilo světlo světa už v roce 1937! No a to nemohlo být jinde, nežli v Americe. 

Sprcha-01Jó, čtyřicátá léta v Hollywoodu ! To byla zlatá doba kinematografie. A v té době tam žil i velmi vážený a ceněný kameraman jménem J.Roy Hunt. Natočil přes osmdesát filmů, dokonce i snímek s druhou nejslavnější gorilou po King Kongovi. Byl to Mighty Jou Young (Velký Joe) z roku 1949. V ČR je samozřejmě známější novodobý remake z roku 1998 s Billem Paxtonem a krásnou Charlize Theron. Ale zpět do Hollywoodu. J.Roy Hunt natáčel filmy v šíleném tempu, jak bylo tou dobou zvykem a tak je jasné, že byl mimo svůj domov i dlouhé měsíce. A protože byl kameramanem docela dobře placeným, mohl si dovolit nechat vyrobit obytná auta na míru. Nazývaly se "Hunt House Cars" a J.R. jich za svou kariéru měl několik. První z roku 1935, poslední o deset let později. Ale to, o kterém bude dnes řeč, bylo vyprojektováno a vyrobeno v roce 1937.

 

 

Jmenovalo se vcelku nudně "Hunt´s House Car 1937".

Sprcha-02

Obytné auto Hunt z roku 1937 používalo podvozek nákladního vozu Ford z roku 1937. J.R. oslovit specialisty v jednom autoservisu, kteří pro něj vyrobili i první auto z roku 1935. Tentokrát ale byla požadavkem karosérie krásného aerodynamického tvaru - vždyť vůz vznikal v době, kdy miliardář Howard Hughes udivoval svět prvními moderními letadly proudnicovitého tvaru, z leštěného kovu. A J.R.Hunt chtěl mít i takové auto. Krásný tvar vozu tedy byl z leštěné oceli, všechna okna, různé poklopy a dokonce i čelní světlomety byly zapuštěny do karosérie. Výsledkem byl vůz vpravdě kosmického vzhledu.

Sprcha-04  Sprcha-03

Ty hlavní technologické vychytávky a převratné novinky byly ale uvnitř v interiéru. Začneme s těmi již obvyklými: Vůz měl vedle řidiče kuchyňský kout s plynovým sporákem a dřezem s tekoucí vodou, samozřejmě i teplou. V zadní části vozu bylo pohodlné lůžko a sedací souprava se stolem, nějaký ten úložný prostor ve zužující se zádi, chladnička a jedna specialita: elektrický holicí strojek, pevně připojený kabelem. Všechno jednoduché, vzdušné ale vlastně v té době už nijak mimořádné.

Sprcha-05  Sprcha-06

Nicméně ve střední části kabiny, naproti vstupním dveřím, nechal J.R. instalovat naprostou novinku, a to hned dvojitou. Vůz byl totiž vybaven sprchou a navíc i toaletou, která se zasouvala ze sprchového koutu do stěny, když ji majitel nepotřeboval. Také nerezové malé umyvadlo se dalo zaklopit ke stěně. Sprchový kout tedy mohl být i v malém autě rozměrově docela velkorysý.

Sprcha-07

 J.Roy Hunt samozřejmě založil i firmu, kterou vlastnil a nechal stejný model vyrábět i pro další zájemce. Celkem tedy vzniklo přesně padesát těchto unikátních obytných vozů. A celkem až do Huntovi smrti (v roce 1972) se vyrobila celá stovka "Hunt Houses", různých typů. Asi nejlépe uvidíte celý model z roku 1937 na tomto krátkém videu:

 

Takže kameraman J.R. byl pravděpodobně první majitel obytného vozu, který se mohl na palubě běžně sprchovat. Samozřejmě sprchu měly i některé starší vozy ale vždy to byl jen vývod na vnější stěnu auta a sprchovalo se venku, za závěsem. J.R.Hunt se sprchoval už v soukromí, uvnitř svého obytňáku.

A pokud se vám toto slavné auto z historie karavaningu líbí, můžete si pořídit alespoň model v měřítku 1:43. Stále se vyrábí.

Sprcha-08

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz