11.04.2021 - Nejkrásnější ošklivky 70.let

Ve světové historii obytných aut jsou samozřejmě méně známé a méně úspěšné modely, pak takový ten dobře prodejný střední proud, následují úspěšné modely a ty velmi úspěšné. No a někdy to některý z modelů dotáhne až na označení "ikonický obytňák". V sedmdesátých letech minulého století se to jednomu výrobci podařilo. A přitom přišel s autem, které se prostě nedá nazvat jinak, než že je ošklivě. Je tak strašně ošklivé, že je vlastně nádherné. Ano, mluvíme o začátcích americké firmy Winnebago.

Win01

Přitom Winnebago začínala vlastně jako občanský projekt. Bylo to na konci 50.let ve Forest City v Iowě. Místní podnikatel John K. Hanson byl velkým milovníkem trávení volného času a dovolených ve svém rodinném obytném přívěsu Aljo. A protože to byl spíš obchodník nežli konstruktér, přesvědčil místního automechanika, aby svou dílnu přetvořil na takovou malou lokální továrnu na karavany. A kupodivu - ono to docela zafungovalo. Nová společnost "Modernistic Industries", podporovaná dalšími místními investory, zahájila provoz přesně 12. února 1958, tehdy se 17 zaměstnanci a o rok později představuje svůj první obytný přívěs. Měl na délku 4,5metru a cenovku 895USD. Brzy přicházejí další modely, a to až do délky 5,8m.  60. léta byla v Americe dekádou fenomenálního ekonomického růstu a tato prosperita způsobila i velký boom trhu obytných aut a přívěsů (Američané jim říkají "RV" - Recreacional Vehicles). Obrat společnosti vzrostl z 1 milionu dolarů za celý rok 1961, až na 1 milion dolarů denně, v září 1968. V polovině šedesátých let mění společnost název na Winnebago Industries

Win02

a proslulé dvojité "W" bude zdobit její modely po skoro celé další dvě desetiletí. 

Winn33

Po obytných přívěsech se začaly nabízet obytné nástavby na auta typu pick-up (zvláště velmi populární byl kit "KD Kaps") a v roce 1966 představila společnost Winnebago své první obytné vozy: první model F-19, postavený na podvozku Ford a v roce 1967 slavný D22, pro změnu na podvozku Dodge. Zvenku si byly oba modely velmi podobné - jeden ošklivější nežli druhý.

Win03

 Jenže ouha: ty neforemné krabice se vyznačovaly opravdu vynikajícím dílenským zpracováním, pevnou a přitom lehkou konstrukcí celé karosérie, velmi dobrou tepelnou izolací, čitelnými jízdními vlastnostmi a zejména vysokou odolností. Firma Winnerbago samozřejmě vyrobila více modelů, menších či větších rozměrů a výbavy ale svůj "krabicoidní", už tehdy ikonický tvar s dvojitým "W" na boku, si ponechala po celá sedmdesátá léta. 

 

 

Co mě na těchto autech ale fascinuje nejvíce, je rozdíl ve výrazu exteriéru (připomíná tak trochu naštvaného buldoka) a provedením interiérů, které jsou na svou dobu velmi moderní, trendy a přitom elegantní a pohodlné. A tak hlavní částí dnešního článku nebude reportáž o přesných technických parametrech jednotlivých modelů ale o atmosféře. O atmosféře "sedmdesátek", kdy se nosily kalhoty do zvonu, kdy bezpečnostní pásy byly neznámou věcí, kdy vládly pestré barvy a hnutí hippies byl vlastně nový fenomén. A protože jsem se dostal ke dvěma katalogům Winnerbago z té doby, můžeme si dobovou atmosféru tehdejších obytných aut připomenout v docela velké obrázkové galerii. Fotografie myslím žádný komentář nepotřebují.

Win08  Win09  Win10

Win11  Win12 Win13

Win14  Win16 Win17

Win18  Win19  Win15

Win20  Win21  Win22

Win23  Win24  Win25

Win26  Win27  

Win29    

Začátek osmdesátých let zastihuje Winnerbago ve snaze o modernizaci tvarů svých modelů. Asi se jim to daří protože firma existuje dodnes ale podle mne vrchol Winnerbaga byla ta sedmdesátá léta. Z nových modelů mizí "W" na boku, přibývá aerodynamika a čím jsou ta auta modernější, tím mi připadají víc a víc stejná, jako značky konkurenční. Ta jejich úžasná osobitost je pryč.

winn30

No a v současnosti dělají klasicky už jen ty obří americké autobusy, velké alkovny, trochu vestavby a trochu zase přívěsy. Takže laskavý čtenář nechť tento článek vezme jako hold jedné dekádě jedné americké firmy. A její super ošklivé krasavici.

Win32  

Win99

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz