05.01.2021 - Krásná šílenost: Z-Triton

Jak se svět po celý loňský rok snažil vypořádat s COVID-19 a vlastně i s „novou normálností", která kromě jiného zahrnovala značně omezené možnosti cestování, strmě a globálně vzrostla na popularitě obliba karavnů a obytných aut. Dávaly (vlastně dávají pořád) možnost cestovat nezávisle a trochu stranou ode všech opatření a zákazů. A inovátoři se ihned chopili příležitosti. Neboť jaký je lepší vstup do karavaningu, nežli nějaký šikovný mini karavan, který je cenově dostupnější, všestrannější a snáze se s ním manévruje při cestách do přírody? Ano, sice se musíte vzdát pohodlí, které poskytují běžně velké obytné vozy nebo karavany, ale naproti tomu získáte větší flexibilitu a tím i svobodu. Tu svobodu, kterou nám tak efektivně vzal rok 2020. Není tedy divu, že právě v loňském roce vznikly ty nejmenší a nejinovativnější mini- a mikro-karavany, jaké jsme kdy mohli vidět. Od ultralehkých přívěsů, které se různě rozkládají a "rozjíždějí" do vcelku pohodlných obydlí, až po naprosto unikátní projekt, se kterým vás chci dnes seznámit.

Je to tříkolový stroj, ovládající zemi i vodu, a to celé je dokonce v elektřině. Dámy a pánové: je tu Z-TRITON.

Ztriton-04  

Nikdy předtím si nikdo z nás nemyslel, že brzy vznikne něco jako kategorie: "obojživelný elektrický tříkolý karavan“. No ale stačil rok 2020 a je tu první prototyp. "Zavinila" ho lotyšská start-upová firma ZELTINI a je to asi nejbizardnější letošní počin v oblasti karavaningu. 

Z-Triton je 3,6 m dlouhý, 1,2m široký a 1,55m vysoký. Je vyroben z překližky a skelných vláken, má ocelový rám a použity jsou i některé plastové díly, vytištěné na 3D tiskárnách.

Když je provozován na zemi jako tříkolka, je poháněn dvěma 250 W elektrickými motory, připojenými k 36 V baterii. Podle firmy Zeltini nabízí cca na 40 km jízdy plnou cyklistickou asistenci, v závislosti na terénu. Mezi výbavu patří kotoučové brzdy, LED osvětlení, klakson, nabíjecí porty USB, sedadlo řidiče plus sklopné sedadlo pro spolujezdce, výsuvná stříška proti dešti, dva držády na láhve s vodou, držák na šálek kávy a speciální sedadlo pro domácí mazlíčky (které lze nahradit dětskou sedačkou). Dále je instalováno šest solárních článků, pro efektivní dobíjení energie.

Ztriton-03

A teď ta voda. Je jasné, že se nejedná o dopravní prostředek, se kterým budete přeplouvat Atlantický oceán, ale jakmile se jeho tři kola sklopí a připojí se drobné nafukovací pontony pro větší stabilitu, může Z-Triton v pohodě prozkoumat například slušně velké (a klidné) jezero. Jeho kokpit je na opačné straně než sedadlo tříkolky a je vybaven palubní deskou s ovládacími prvky, stěračem čelního skla, volantem ve tvaru písmene Z, dalšími sedadly a navijákem. Celá věc je poháněna 12 V elektrickým přívěsným motorem, který má "nautický" dosah přibližně 10 km.

Ztriton-01

A na sklonku dobrodružného dne, když přijde čas najíst se a přespat na noc, má základní skládací kuchyňský a jídelní stůl a šikovné police. Jakmile jsou sedadla odstraněna a uložena, z interiéru se stane ložnice. Nijak prostorná (a dvojice je v ní patrně odkázána opravdu jen na spaní) ale chránící před případnou nepřízní počasí, docela útulná a tím pádem mladým lidem plně vyhovující.

Ztriton-02

Ztriton-05

Z mého pohledu pohodlného staršího pána se trochu obávám, že k pravidelnému využívání Z-Tritonu bude potřeba opravdu ocelových stehen, nicméně firma Zeltini je v současné době ve fázi důkladného testování za každého počasí a postupného vylepšování všech částí stroje. Jejím cílem je uvést Z-Triton na trh do poloviny roku 2021, kdy se zahájí výroba.  Snad se jim to podaří, mašina je to každopádně zajímavá. Dokonce lze již zasílat i předobjednávky, cena ale je 10.000EUR neboli poctivých 262.000Kč. A to není málo.

Tak, co? Objednáte?

Ztriton-06

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz