05.07.2018 - Král pop kultury

Období sedmdesátých a osmdesátých let minulého století je někdy nazýváno stoletím Pop kultury. Hlavně ve Spojených státech. Pop music vládla světu, letěly kalhoty do zvonu, barevné klobouky, výstřední saka a tak když chtěl člověk zaujmout okolí, musel v Americe jezdit samozřejmě pořádnou károu. Jedním z výrobců, kteří měly v té době své zlaté období, byl určitě Cadillac. Již od padesátých let vyráběl nesmyslně veliká, chromem doslova obložená, obrovským motorem vybavená auta, která svým pohodlím a luxusem soupeřila s obývacími pokoji té doby. Elvis Presley byl jejich skalní zastánce a fanoušek. Za svůj nedlouhý život jich koupil pro sebe a své přátele stovky.

Ss-02  Ss-03

No a tak bylo jen otázkou času, kdy se této platformy zmocní nějaký šikovný šílenec a přetvoří Cadillac v obytné auto. 

V Kalifornii, ve měste Sacramento, mají muzeum automobilů (California Automotive Museum) a v něm stojí dva takové unikáty, jediní na celém světě. Na "svědomí" je má pan Paul Jones, vojenský důstojník letectva, s několika inženýrskými tituly. Byl to nadšenec a hračička, který ale odvedl řemeslně perfektní práci. Chtěl postavit obytňák, který by při řízení poskytoval pocit, že spíš sedíte v letadle nežli v běžném osobní voze. A to se mu rozhodně povedlo. A ve stylu té doby myslím, že obě auta jsou i velmi zajímavým designovým dílem. Paul je nazval honosně STAR STREAK (v angličtině "hvězdný pruh, v přeneseném významu ocas komety). Posuďte sami, co je to za stroje:

STAR STREAK I

Ss-50

 "Jednička" vznikla z Cadillacu Old Toronado ročník 1971. Byly použity buďto OEM součastky firmy Cadillac, nebo originální, na míru vyrobené části karoserie a skel.

Ss-51

Co je zajímavé na těchto dvou unikátech, je práce s každým detailem. Je jasné, že nám nyní připadá design trochu staromodní ale ve své době ohromavala obě auta supermoderním vzhledem, exkluzivním zpracováním a péčí o každou maličkost.

Ss-52  Ss-53 

Ss-54  Ss-55

STAR STREAK II

SS-01

Star Streak II byl postaven v roce 1988 na platformě vozu Cadillac Eldorado z roku 1976 a motoru 4,5litru pro změnu z Cadillac Old Toronado. Ten dával výkon poctivých 300 koňských sil a tak to na silnici rozhodně nebyl žádný loudal. A přitom se nejednalo o nijak mimořádné velké auto. Paul Jones je stavěl tak, aby se mu vešlo do běžné garáže jejich rodinného domku. Z této podmínky tedy vzešla celková délka Star Sreaku II, a to 270palců (685 cm), výška 85 palců (216 cm) a vážil 5400liber, tedy necelých 2500kg. Paul Jones s manželkou Maureen pak s tímto unikátním kouskem najezdili  po USA více než 100.000 mil aby ho pak věnovali právě do muzea v Sacramentu.

Ss-04 Ss-06

Ss-07 Ss-08

Při pohledu na zadní část vozu si všimněte, že i na ni byla použita ČELNÍ maska Cadillacu Eldorado.

Ss-05 Ss-09 Ss-10

A zde článek končí, nepodařilo se mi najít nic podrobnějšího o vybavení Star Streaků ale asi to ani není důležité. Jejim hlavním přínosem do historie obytňáků je totiž zcela jistě jejich design. Jsou opravdu důstojným reprezentantem Pop kultury minulého století.

Tak co, líbí se vám?

 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz