30.06.2018 - Trocha karavanistického steampunku

V roce 2006 skupina nadšenců ve Spojených státech dala vzniknout opravdu vyjímečnému dílu. Je to ještě obytňák? Nebo už není. Ale to je jedno. Je totiž krásný, originální, ulítlý a jednoznačně osobitý. 

Stp-01

Jmenuje se "The Neverwas Haul". Špatně se to překládá ale "neverwas" je něco jako "nikdy nebylo" a to "haul"  je když něco někam těžce dopravujete. Napadá mě slovo "vláčet". Takže  česká verze názvu bych mohla být "Vláčedlo, co nikdy nebylo". "The Haul" byl původně postaven speciálně pro festival Burning Man, pořádaný Academy of Unnatural Sciences of Berkley v Kaliforinii. Nicméně po obrovském úspěchu existuje dál a cestuje z akce do akce po celém středozápadě USA. Jeho design se občas trochu změní. To víte, sem tam něco upadne, sem tam přijde nápad na vylepšení, nicméně pořád je na co se dívat.

Stp-02a

"Vláčedlo" je vyrobeno na podvozku běžného dvouosého karavanu. Je dlouhé 24 stop (7,32m), na výšku je to stejné a šířka je poloviční, tedy zhruba 3,5m. Když se na něj podíváte, nutně vás musí napadnout parní pohon ale není tomu tak. I když jeho tvůrce říká, že zpočátku byl kotel skutečně instalován ale bohužel nefungoval moc dobře. Nyní má tedy vestavěn obyčejný dieselový motor., pomocí kterého se celý "dům" pohybuje. A aby to zase nebyl až tolik fádní, tak místo volantu je převod na kola přenášen přes fortélné kormidelní kolo.

Stp-03

"The Neverwas Haul" je postavený ve stylu klasického viktoriánského domu. I když je samozřejmě upraven ve steampunkovém duchu, kde inspirací byla slavná díla Julese Verna a H.G.Wellse. Celé monstrum je schopno se bezpečně pohybovat rychlostí zhruba 5 mil za hodinu ale k jeho pohybu je prý potřeba posádky, která má 10 členů. Je totiž jasné, že viktoriánské domy postrádají boční i zadní zpětná zrcátka :-)

Stp-04

Celý "obytňák" je vyroben ze 75% z recyklovaných dílů a se skládá ze tří samostatných částí: ze strojovny v přízemí, dále kapitánského můstku "v mezipatře" a nakonec je tu i salon nad strojovnou. Kapitánský můstek má, kromě již zmíněného kormidelního kola, ve své výbavě i ovládání škrtících klapek hydrauliky vozu, lodní kompas, spoustu důležitých přístrojů na zdi za kormidelníkem a samozřejmě i pákový otočný volič příkazů pro strojovnu.

Stp-05  

Ve strojovně je kromě motoru i prostor pro náklad a sedadla pro 6 cestujících. Naopak salon je velmi luxusně vybaven. Má bar, knihovnu, pohodlná křesla a za jízdy se může vyjít na verandu a balkón. Ve výbavě nechybí ani zcela funkční Camera Obscura. 

Stp-06

No a pokud si chcete prohlédnout i pár videí, tak třeba vidět ho v pohybu můžete tady:

Ze života na palubě vzniklo zase tohle video, kde se vám představí i celá posádka:

Prostě i když je "The Neverwas Haul" spíš myšlen jako jakési kinetické umělecké dílo, přesto zůstává i velmi svérázný obytňákem. Nikdo přeci nemůže nikdy říct, že to není "dům na kolech, s vlastním pohonem". No to je definice obytňáku, ne? :-)

 Stp-07 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz