30.05.2018 - Evropské výstavy 2018/19

Sezóna výletů, cestování i dlouhých prázdninových cest je v plném proudu a tak je trochu předčasné mluvit o končícím létě. Nicméně právě konec léta je obdobím, kdy většina výrobců obytných aut, karavanů a příslušenství už přichází s novinkami na rok 2019. Na to samozřejmě reagují i organizátoři různých výstav a tak můžeme konec prázdnin označit i za začátek sezóny veletrhů a výstav o karavaningu. A jestli byste chtěli nějakou navštívit, zjistit, jaké budou trendy v roce 2019, možná si i vybrat nové auto, karavan nebo nějaké doplňky či vybavení, tak je dobré si cestu na nějakou takovou akci už naplánovat. V následujícím článku najdete jejich stručný přehled na "veletržní sezónu 2018/19".

Vystavy-01

Po Evropě se v průběhu každého roku pořádá docela dost zajímavých výstav. Některé větší, některé menší. Vybíral jsem subjektivně, jenom evropské a jen ty, kde obytná auta, karavany a příslušenství tvoří významnou část expozice. A také tak nějak, aby tu bylo pro každý měsíc to nejzajímavější. Takže, diáře do ruky, tady jsou. A podzimní sezóna výstav hned začíná akcí naprosto největší:

CARAVAN SALON 2018 (Düsseldorf, Německo)

Vystavy-0225.srpna - 2.září 2018. 

Tak jako musí muslim 1x za život do Mekky, měl by i vyznavač karavaningu alespoň jednou tuto akci navštívit. A věřím, že pak už bude jezdit pravidelně každý rok. Düsseldorf je totiž největší specializovaná výstava na celém světě. Třeba loňská čísla hovoří za vše: 14 hal plus obrovské venkovní prostory, 214.000m2 výstavní plochy, 233.700 návštěvníků ze 69 zemí, 2.100 vystavených vozidel hovoří za vše. Přitom precizní organizace a zázemí. Podle průzkumů 98% návštěvníků bylo spokojeno a doporučilo by návštěvu i ostatním. O Caravan salonu je vždy spousty zpráv i článků (reportáž z toho loňského najdete i zde na stránkách) a tak dalších podrobností už netřeba. Prostě tam zajeďte.

https://www.caravan-salon.com/

 

  Vystavy-03

 

IL SALONE DEL CAMPER (Parma, Itálie)

Vystavy-04

 8.-16.září 2018.

Zhruba 1000km do Parmy není rozhodně za rohem ale výstava nenabízí málo. V roce 2017 to bylo 80.000m2 výstavní plochy a 700 předváděných vozidel, 300 vystavovatelů a 132.000 návštěvníků.  A to "Il salone del Camper" řadí mezi ty větší výstavy. Navíc, pro mnoho výrobců se jedná o domácí výstavu a tak se chtějí opravdu předvést.

https://www.salonedelcamper.it/

 

  

 

LE SALON DES VÉHICULES DE LOISIRS (Paříž, Francie)

Vystavy-05

29.září - 7.října 2018.  

Návštěva podzimní Paříže se dá spojit i s návštěvou této akce. Francouzi jako velcí nacionalisté se totiž každoročně hodně snaží "německý" Düsseldorf překonat. A tak se bude vystavovat na 200.000m2, což je 5 mamutích hal. Tím pádem je Le salon des Véhicules de Liosirs druhá největší evropská výstava a nabízí óóóbrovské množství věcí k prohlédnutí. Jo a vstupenka je za rozumných 10EUR.        

https://www.salonvdl.com/

 

 

Vystavy-06

CARAVAN SALON AUSTRIA 2018 (Wels, Rakousko)

Vystavy-07

17.-21.října 2018

A už se začínám přibližovat k našim hranicím. Městečko Wels je od Prahy méně než 300km, což je v porovnání s výše představenými výstavami vlastně za rohem. Caravan Salon Austria bude letos slavit 10 let od svého vzniku a tak se jistě budou chtít pořadatelé vytáhnout. Zajímavostí jistě je, že se v rámci výstavy pořádá i nejvetší rakouská prodejní aukce použitých obytňáků. Což může být dobrá příležitost buďto najít nějaké raritní auto nebo cenově zajímavou nabídku.

https://caravan-wels.at

 

 

CARAVANING BRNO 2018 (Brno, Česká republika)

Vystavy-098.-11.listopadu 2018

I když ve stejném termínu (9.-11.) probíhá i výstava Caravan 2018 v německých Brémách, má každý český, moravský a slezský karavanista přímo za vlasteneckou povinnost jet do Brna. Výstava je větší, než jarní Praha a tak je to vlastně největší výstava v ČR, už se středoevropským významem. V roce 2017 se vystavovalo skoro na 16.000m2, zúčastnilo se 50 světových značek a k vidění byly jak zajímavé modely aut a karavanů, tak i nabídka příslušenství. Samozřejmě je to v porovnání s největšími jen malá domácí událost ale právě zaměření na lokální trh z ní dělá akci, kterou by nikdo neměl minout.

https://www.bvv.cz/caravaning-brno/

  

TC - TOURISTIK & CARAVANING 2018 (Lipsko, Německo)

Vystavy-1021.-25.listopadu 2018

Výstava zajímavá za prvé tím, že je relativně blízko od našich hranic (z Prahy to máme cca 260km) a za druhé šíří záběru i na turistiku a poznávání. I tak ale expozice karavaningu zabírá dvě haly (3 a 5) a výstavní plocha bude mít přes 40.000m2.. Takže i když je karavaning jen součástí veliké výstavy, stále má jen pro sebe plochu 2x větší nežli u nás. Navíc, i ostatní témata výstavy: turistika, kola, oudoorové aktivity a zdravá strava, rozhodně stojí za shlédnutí.

https://www.tc-messe.de/en/Caravaning.html

 

 

CMT - THE HOLIDAY EXHIBITION 2019 (Stuttgart, Německo)

Vystavy-1112.-20.ledna 2019

První větší evropská akce příštího roku. Stuttgart je už od Prahy zhruba 500km ale pro nedočkavce je to pořád dosažitelná víkendová vzdálenost. Tato výstava slaví v roce 2019 už svůj 51.ročník. Bude tam více než 1000 vystavených aut a přívěsů a slibuje se více než 120 premiér! Velká hala číslo 9 bude celá věnovaná expozicím ze světa příslušenství. Na výstavě dále najdete opět haly věnované turistice a CMT má i speciální výstavu "Mobile leisure" neboli vše mobilní, co vás dostaně do přírody a na cesty. auta SUV, terenní vozy, různé konverze pro drsné končiny, apod. Vstupenka On-line vyjde na 13EUR, přímo na místě pak 15EUR. 

https://www.messe-stuttgart.de/cmt/en/visitors/

 

 

 

FOR CARAVAN 2019 (Praha, ČR)

Vystavy-128.-10.března 2019

A zase doma! Na Výstavišti v Letňanech se výstava obytných aut a karavanů kombinuje s neméně zajímavou výstavou člunů, lodí a jachet. Celkově se jedná o více než 30.000m2 plochy (údaj z roku 2018). Venku bude jako vždy bazar karavanů. Obě naše specializované výstavy, jak jarní Praha, tak podzimní Brno ale docela rychle rostou a asi není potřeba zdůrazňovat, že čím více lidí bude chodit, tím budou obě akce zajímavější a přínosnější. Takže: povinná účast  :-)

https://forcaravan.cz

 

 

No a to už je z výstav, které nás v následujícím roce čekají, opravdu vše. Po pražském For Caravan už přichází jaro to je začátek sezóny cestování. Ne že by se výstavy nepořádaly ale nejsou tak velké, nebo zajímavé nebo tak blízko jako výše představené a tak je jaro a léto hlavně skvělé období na tu praktickou stránku našeho koníčka. Na výlety, cestování, poznávání nových krásných míst a taky lidí.

Mnoho šťastných kilometrů !

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz