12.03.2018 - FOR CARAVAN 2018, Praha

 Tak, Prahu máme pro letošní rok za sebou. Byl jsem na výstavě FOR CARAVAN celé tři dny a tak jsem ho tentokrát docela "zažil".

Samozřejmě, celkové hodnocení pražského veletrhu jistě udělají daleko fundovaněji jiní. Kolik bylo vystavených aut a karavanů, kolik přišlo lidí, jaké tam byly novinky, v čem byly nové, atd. Výstava byla prostě větší, než vloni a to je dobře. I v naší zemi zájem o cestování s obytným autem či přívěsem roste. 

V podstatě se naplnily celé dvě haly (jedna+půl+půl), k vidění toho bylo opravdu hodně a zájem lidí byl fakt veliký. Nebudu ale představovat jednotlivé expozice, to určitě udělají odborná média. Mě víc zajímali návštěvníci. A jak dopadl můj "sociologický experiment"? No vlastně dobře. Neztratilo se nic. Ale asi to bylo tím, že jsem v autě převážnou část dne proseděl. A za ty tři dny jsem mluvil s mnoha a mnoha lidmi a mohl si tak udělat představu, jací lidé na výstavu přišli. No a čistě ze subjektivního pohledu se dělili na zhruba 2/3 a 1/3. Ty dvě třetiny byli už současní uživatelé. Auto nebo karavan už mají a přišli se podívat na novinky, poohlédnout případně po možné výměně svého současného miláčka za nového ale hlavně najít spřízněnou duše a pokecat. V mém autě se jich vystřídala spousta a jejich období bylo hlavně pátek a sobota. Mluvili jsme vždy o všem možném a mohu směle prohlásit, že mezi nimi nebyl jediný nepříjemný člověk. Naopak. Pohoda, zábava, rada a předávání zkušeností. S mnoha jsme se domluvili i na nějakém tom setkání někde na cestách.

V neděli víc chodila ta poslední třetina - lidi bez aut a karavanů, kterým se to ale líbí a nemohou (zatím) mít vlastní bydlík. Byli ostýchavější, většinou sebou měli i děti a ptali se hlavně jaké to je takhle cestovat. Vždycky uvažovali, že jednou, jednou si něco určitě pořídí. Až dostaví ten domek, až splatí hypotéku, až děti budou větší, až..... je jasně, že si tím musí projít každý. 

Co mě potěšilo, tak za celé tři dny nepřišel do Dodíka jediný naštvaný, nebo agresivní nebo nějak jinak závažně "pokřivený" návštěvník. A to je fakt moc a moc dobře. 

 

 

No a pro všechny budoucí návštěvníky bych si dovolil na základě zkušenosti pár drobných proseb. Jsou ale míněny v dobrém. Jako příspěvek ke vzdělávání návštěvníků veletrhu. Prostě šíření pravidel, která by bylo skvělé dodržovat:

1) Je to výstava v hale. Takže opravdu můžete nechat doma boty typu pohorek a sportovních trekingových bot s vysokým vzorkem, který ještě půl hodiny po vstupu dovnitř trousí po všech navštívených exponátech kamínky a bahno. Své by o tom mohli mluvit u stánku MORELO - výrobce obytných aut v té nejvyšší luxusní třídě. K jejich velké cti je, že vystavovali prakticky kompletní sortiment a DO VŠECH jejich aut měli všichni návštěvníci volný přístup. A to i přesto, že mají auta vybavená světle béžovými koberci. Přiznám se, že mi bylo moc smutno, když jsem viděl lidi v silných a špinavých bagančatech, kterým bylo šumafuk, že každým svým krokem špinili tak pěkný vnitřek. To je opravdu barbarství a hulvátství, bez ohledu na to, že "todlecto je jen pro snoby a zbohatlíky. To já si něco takového dovolit nemůžu!" (což jsem od jednoho experta osobně uvnitř slyšel). Je to otázka elementární lidské slušnosti při návštěvě u někoho. A tak MORELU věnuji jako drobný dík alespoň fotogalerii.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

2) Je to víkendová denní akce, takže dámy: boty na vysokých, tvrdých podpatcích, byť v nich máte hezčí nohy, opravdu nejsou to pravé pro návštěvu obytňáku. Jedna taková dáma mi přivodila jedinou nepříjemnost, co se mi stala. Svojí jemnou nožkou v botičce na jehlovém podpatku mi odštípla kus schodu v kabině. Snad to půjde alespoň přilepit.

3) Karavan či obytňák je místo většinou nevelké a tak všichni prosíme - bágly dolů z ramen!  Velmi rádi dělají svými zipy a přezkami rýhy na vnitřní výbavě, nehledě na to, že také zabíráte o něco více místa, než je nutné.

4) Nestyďte se ptát a jít dál. Výstavy jsou pro vás a tak, když budete alespoň trochu respektovat výše uvedené, není důvod si exponát neprohlédnout a nezeptat se na vše, co vás zajímá.

5) Děti jsou radost, to jó, ale auto může být jejich prolézačka a hřiště jen s opatrností, a vždy až se svolením vystavovatelů. 

6) Tu kávu si prosím dopijte ještě venku, ještě před vstupem do nějakého obytňáku.

7) Myslete prostě na to, že jsme zatím malý trh a že výstava v Praze i v Brně je aktivita hlavně lokálních distributorů, kteří mají výrazně omezenější zdroje i možnosti, než přímo výrobci vystavující např. na CARAVAN SALONu v Düsseldorfu. U nás jsou to povětšinou hlavně nadšenci, kteří do výstavy investují své úsilí a peníze, své skladové nebo dokonce již prodané vozy. A na ty pak musí být prostě trochu opatrnější. A čím více návštěvníků bude ctít jednoduchá pravidla výše popsaná, tím ochotněji a s větší vervou distributoři půjdou i do příštích ročníků u nás.  

Tak ahoj příště - na podzim v Brně !

Pilote03a

Dsc_5794

Dsc_5814a

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz