09.10.2018 - Fantomasův obytňák

Každý, kdo se jen trochu zajímá o auta, zná ikonický model francouzského výrobce Citroen, a sice typ "DS". Vůz, který 5. října 1955 továrna představila na pařížském autosalonu, předčil všechna očekávání. Před užaslými návštěvníky stál subtilní, aerodynamicky čistě tvarovaný vůz, připomínající spíše raketu než ostatní auta jezdící v té době po silnicích. A novinka vešla do dějin. Jeho úžasný tvar a také fantastický jizdní komfort, o který se postaralo revoluční hydropneumatické odpružení, je snem mnoha milovníků, kutilů a sběratelů aut po celém světě. Vybral si ho i filmový Fantomas.  

Ds-title

Celkem se vyrobilo 1,5 milionu exemplářů (poslední sjel z výrobní linky 24. dubna 1975) a tak bylo jen otázkou času, kdy si jej všimne i nějaký konstruktér a milovník přestaveb obytných vozů.

Překvapivě jich nevzniklo moc a všechny byli jen ojedinělými pokusy soukromníků. Jeden z nich byl ale postaven opravdu profesionálně a myslím, že má plné právo zaparkovat v "karavanistické síni slávy".

Ds-01

V roce 1977, tedy dva roky po ukončení výroby modelu DS, si jeden z posledních kousků opatřil i Denis Bindet. Pan Bindet byl automechanikem a sídlil se svou dílnou ve městě Saint Hilaire du Harcouët v Dolní Normandii, ve Francii. Byl to jistě velmi šikovný mechanik protože vůz rozebral skoro na prvočinitele a podvozek opatřil třetí nápravou, která byla pochopitelně také vybavena originál Citroen systémem hydropneumatického odpružení. Na tento zesílený základ pak postavil krásnou, ladnou a hlavně konstrukčně naprosto profesionální nástavbu.

Ds-02  Ds-03

Ds-06  Ds-07

Znovu opakuji, že přestavba na obytné auto spatřila světlo světa v roce 1977 !  I majitele současných aut musí zaujmout plně hliníková nástavba, spousta technických detailů a také interiér. Ať na fotografie hledím jak chci dlouho, vnitřek auta mi spíš připomíná modely profesionálních výrobců tak o deset let mladších. No posuďte sami:

Ds-08  Ds-09 Ds-10

Ds-11  Ds-12  12_11

Denis Bindet pak unikátní vůz (nazval ho vcelku neoriginálně "Citroen DS Camping Car") používal pěkných pár let. Po nějakém čase jej prodal dalšímu majiteli a ten zase jinému. Čtvrtý majitel ho v roce 2015 přiváží na sedmý ročních retro festivalu do přímořského Caen, kde byl 27.června 2015 vydražen za cenu 12.000EUR. 

Ds-05

Zdá se vám ta cena poměrně nízká na tak unikátní vozidlo ? Ano, opravdu byla. Mezi přihazujícími totiž došlo k velmi zvláštnímu a dojemnému aktu kolektivní solidarity. Kupcem, který za zhruba v přepočku 320.000Kč tento vůz koupil, nebyl nikdo jiný než Vincent Bindet. Ano, vlastní syn konstruktéra vozu. Vincent Bindet se narodil těsně za karosářskou dílnou, kde jeho otec postavil tento originální obytňák. Tehdy bylo Vincentovi jen 14 let ale na otcovo nádherné auto si velmi dobře pamatoval. Bude  tedy čtvrtým vlastníkem po tátovi a auto se tak po 38 letech vrátilo do svého původního domova. Pro tátu Denise to bylo překvapení (Vincent do poslední chvíle vše utajil) a velmi dojemné setkání. Zase jeden bydlík, který je součástí životního příběhu jedné rodiny !

Ds-13

Na poslední fotce je první zleva dražitel, druhý zleva je syn Vincent Bindet a vpravo (před)poslední majitelé, manželé Müllerovi, kteří vůz dali do dražby.

Ds-20

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz