12.09.2017 Retro stroje Brooks Stevens

I obytné vozy mají samozřejmě svoji historii. O jednu jejich "Zlatou éru" se postaral americký designér Brooks Stevens. Bylo to okolo 2.světové války a vznikly tehdy nádherné stroje. Chcete se o nich dozvědět víc?

Brooks Stevens byl jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších amerických průmyslových designérů v období před a po 2. světové válce. V té době jeho firma Brooks Stevens Industrial Design s úspěchem vyvíjela i vyráběla koncepty a návrhy pro široký sortiment produktů. Od kávových kelímků a kuchyňských potřeb až po návrh slavného vlaku Olympian Hiawatha pro železnici v Milwaukee  v roce 1947.

Aktivity jeho firmy v oblasti obytných vozů daly vzniknout svetoznámé řadě obytňáků s názvem Western Clippers, která byla postupem doby vyráběna v mnoha obměnách a variantách.


 
 
 
 
 

Na obrázcích nahoře jsou jedny z prvních modelů, z konce 30.let. Tyto obytné vozy byly i vzhledem k současným trendům vysoce moderní a nadčasové. Vynikaly perfektním designem, velmi kvalitním zpracováním a hlavně i vysokou praktičností a užitnou hodnotou. Nechybělo vlastně nic, čím jsou vybaveny dnešní moderní modely.

Plan-long

Stevensclipper_05_800

Jeden model z řady Western Clippers, byl například také speciálně vyprojektován pro společnost Western Publishing Company (Racine, Wisconsin), aby ji využila jako mobilní prodejní prostory. Tento koncept si pak kupovali i jiné společnosti.


 
 
 

I když společnost Brooks Stevens Industrial Design již dávno odvál čas, po celém světě existují kluby milovníků těchto krásných strojů, kteří je s láskou a péčí udržují a krášlí.

Last1

Last3

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz