03.09.2017 Caravan Salon 2017

Právě dnes skončil v Düsseldorfu letošní ročník největší světové výstavy karavanů, obytných vozů, příslušenství a doplňků.  A je fakt obrovská. Pro nás jako nováčky to byla první taková akce. Tak jaké to tam bylo ?

car-sal2017

Caravan Salon se koná každý rok ve stejnou dobu, tzn. na konci srpna a na stejném místě - na výstavišti Messe Düsseldorf. A protože je to v Německu, všechno je až puntičkářsky dobře organizované. Pro karavanisty z celé Evropy je to evidentně něco jako největší sraz. Záviděli jsme těm, kteří přijeli karavany a obytňáky do kempu, který měl rozlohu minimálně jako 5 fotbalových hřišť a kde to večer fakt žilo. Snad až příští rok.

Kamp

 Objednání vstupenek, platba a příjezd.

Samozřejmostí je předprodej vstupenek a případného stání pro obytňák přes internet. Caravan Salon má své stálé stránky https://www.caravan-salon.com a fungují výborně. Po elektronické objednávce a platbě prostřednictvím buďto platební karty, e-karty, PayPalu, atd. dostanete do emailu voucher, ten si barevně vytisknete a hotovo. Na jednom papíře pak máte vstupenku (jen na turniketu přiložíte BARCODE a jdete dovnitř), osobní heslo na wifi v celém areálu a jednoduchý plánek. Vstupenka dvoudenní stojí 14EUR a z konta se vám platba odepíše až po prvním vstupu dovnitř. Takže, když zrušíte cestu, nestojí to nic. My jsme vyrazili z Prahy v pátek po obědě, na večeři byli v klidu a pohodě už na místě, v sobotu celý den na výstavišti, v neděli dopoledne a v poledne opět klidná cesta domů. Parkoviště pro návštěvníky jsou v okolí výstaviště jasně označena, parkovné je 8EUR. Platíte ho přímo na ploše obsluze (takže hotovost), dostanete lístek s plánkem parkoviště a vyznačí vám, kde stojíte. Hledání auta je tedy vyloučené. Z parkoviště jezdí Shuttle busy zdarma až před bránu výstaviště. Otevírá se v 10h a je to do 18h.

Voucher

 

A co můžete vidět?

Jedním slovem - všechno. Nebudu popisovat jednotlivé expozice, to jistě udělají odborné servery a specialisté na caravaning všude možně. Napsal bych ale pár postřehů a porovnání s jedinou výstavou, kterou jsem v životě o karavanech navštívil. Byl to "For Caravan" v pražských Letňanech asi před dvěma lety. Němci vs. Češi.

1. Orientace po výstavišti.  Düsseldorf je minimálně 10x větší nežli Praha ale nemáte šanci se ztratit. Plánek na vstupence, dále volně k dispozici knížečka se seznamem vystavovatelů, graficky v plánku, každá hala na zvláštním listu a všude jsou značení kde jste a kam jdete. Uprotřed mezi halami je taková plaza, kde probíhají akce pro děti, jízdy dovednosti pro zájemce, jsou tam stánky s občerstvením, apod. 

2. Expozice vystavovatelů.   To je docela citelný rozdíl proti Praze. Je to taková velká Ikea. Všechno si můžete osahat, vyzkoušet, zahýbat s tím. Skoro do všech karavanů i obytňáků je volný vstup, jen ty nejluxusnější značky (Morelo, Le Voyager, Concorde,..) mají u modelů tak od 300.000EUR nutnost doprovodu jejich prodejce. Mimochodem jsou ochotní a tak se tam na dotaz dostanete v drtivé většině případů také. Možná si to trochu namlouvám ale zdálo se mi, že v Düsseldorfu byla více přátelská atmosféra, jako že je karavaning záliba pro všechny. V Praze jsem měl trochu pocit jakéhosi elitářského VIP přístupu. Jako že to není pro každého. U Morela prodejce v obleku od Huga Bosse ochotně provázel starou a nic moc oblečenou paní modelem za skoro půl milionu éček, velmi mile a přátelsky. Ale znovu, možná jen můj mylný dojem. Je dobré se u recepce každého stánku zeptat, jestli tu nemají někoho z Čech. Když ano, rychle a ochotně ho seženou. Zahrnují vás všude prospekty, taškami, atd. Samozřejmě pouze v němčině. Popisy u jednotlivých modelů jsou vždy u dveřích auta či karavanu a jsou designově sjednoceny, takže porovnávání je docela snadné.

3. Kolik potřebujete času. No, ty dva dny jsou tak akorát. My jsme se zaměřovali vlastně výhradně na obytné vozy a tak ta sobota byla jen tak tak. Příslušenství a doplňky jsme jen proběhli, krásnou výstavu o historii karavaningu (nádherné modely třeba i z 50.let) také. To až snad příští rok. 

4. Zázemí a občerstvení. Toalety jsou všude, čisté a zdarma. S jídlem a pitím je to trochu horší. Je tu jen jeden vnitřní food court v prvním patře jedné z hal a venkovní stánky. Food court má jen pár základních jídel (polévka, pizza, něco jako guláš, atd.) a to je tak vše. Venku hamburgery, hotdogy, uzená šunka, pivo a pár limonád. Vše trochu drahé (velké pivo za 6EUR). Mimochodem, sice trochu trik ale fungoval: když projevíte na stánku konkrétní zájem, rádi vás vezmou do zázemí, kde si popovídáte a... přijmete nabízené pití či občerstvení. Opravdu jsme ale hledali obytné auto k objednání a tak jsme špatné svědomí ani moc neměli. A připravte se na spoustu psů, mnoho lidí je tahá sebou a pletou se všude pod nohama.

Tak to byl CARAVAN SALON 2017 v Německu. Super zkušenost a doufám, že se nestane nic mimořádného, my se v březnu staneme hrdými vlastníky vlastního mazlíka a pak určitě v srpnu 2018 znovu do Düsseldorfu vyrazíme. Na večerní mega párty v mega táboře mega zanícených bláznů se moc těším.

Přidávám pár fotek v galerii.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz