Teplota pod kontrolou

Tepl02

Všichni majitelé obytných aut to znají velmi dobře. Je jasný letní den, my zaparkujeme někde na pláži, nebo i u našeho rybníka, nebo i na jiném krásném místě. Vypneme motor a jdeme se koupat nebo dělat jakékoliv jiné aktivity. A do našeho mazlíka se mezitím opře prudké letní slunce. Teplota stoupá, stoupá, stoupá... až překročí kritickou hranici a chladnička nám přestává chladit, mrazák mrazit. Zmražené potraviny se rozbředávají, zmrzlina roztéká. Navíc se tak děje v podstatě náhodně a nevyzpytatelně. Jednou to chladnička v poledním žáru v pohodě utáhne, jindy se v příznivějších teplotách najednou odporoučí, když my to ani nečekáme. Samozřejmě existují pravidla, která bychom měli dodržovat, abychom chladničce práci příliš neztěžovali: zaparkovat tak, aby strana auta s větracími mřížkami od chladničky byla ve stínu, nebo jí alespoň zastínit uměle. Markýzou, předstanem, slunečníkem...  Ne vždy to však stačí a letní vedro prostě vyhrává. 

Ať již profesionální výrobci příslušenství nebo i nadšení amatéři vyrábějí pro dodatečnou montáž různá provedení větráčků, resp. ventilátorů, které se montují právě za větrací mřížky a mají za úkol s odvodem přehřátého vzduchu pomáhat.

Tepl03   Tepl04

Hlavně ta profesionální řešení jsou poměrně účinná a jejich instalace nejsou rozhodně vyhozené peníze. Nicméne mají jednu drobnou vadu: musíme je zapínat buďto ručně, nebo je spustí automatika, když čidlo na jejich těle (tedy za větrací mřížkou) překročí určitou mez. Co se ale děje přímo uvnitř chladničky nebo mrazáku zjistíme pouze tak, že je otevřeme, sáhneme dovnitř a přesvědčíme se sami. A to zrovna v okamžiku, kdybychom je měli v letním vedru otevírat co nejméně. A tak jsem si pořídil takovouhle jednoduchou blbůstku.

Tepl05

Na trhu existuje mraky teploměrů s bezdrátovými čidly. Jednokanálové, dvoj, tří i vícekanálové. Jeden takový tříkanálový jsem si opatřil. Vybral jsem si kvalitní výrobek Made in Germany, který na rozdíl od desítek a desítek různých modelů čínských šuntů za prvé měří vcelku spolehlivě, za druhé je docela slušně proveden a za třetí - jeho displej ukazuje kontrastně a v širokém pozorovacím úhlu. Stál asi 1500Kč. Do hlavní jednotky a do tří čidel jsem tedy narval celkem 10 AAA mikrotužkových baterií a zahájil velké testování. Tzn. položil na stůl do Dodíka, abych zjistil, jak moc mohu údajům věřit.

Tepl06

Vlevo od stolku bylo sice pootevřené okno na mikrovětrání, rozdíl mezi všemi 4 údaji však byl max. 0,7st C a tak jsem docela spokojen.

No a pak už to šlo velmi jednoduše. nalepit oboustranné suché zipy, umístit do mrazáku, do chladničky a třetí čidlo jsem si dal do ložnice k posteli, ať večer vím, do čeho jdu. I když tam jsem to dal hlavně kvůli tomu vlhkoměru a zimním výjezdům se zapnutým vytápěním. Taky vás při topení trápí příliš suchý vzduch? Chvilku jsem uvažoval, že si poslední čidlo dám do garáže (vozíme v ní na delších cestách potraviny) ale pak jsem si řekl, že tam s tím nic moc dělat nemohu a tak ložnice zvítězila.

Tepl08  Tepl09

Jo, tenhle model teploměru jsem si vybral právě i proto, že mě svým tvarem a barvou provedení alespoň trochu připomínal ovládací panel od Trumy.

Tepl10

Láry fáry, žádný čáry, za pět minut hotovo. Letos tak už budu mít teplotu v mrazáku a v chladničce pod daleko větší kontrolou a mohu i výrazně dříve reagovat, když se něco nebude vyvíjet dobře. Třeba tím, že přeparkuji do stínu, trochu se projedu na 12V a nebo chladničku připojím na 220V. Budoucnost pak ukáže, jestli potřebuji to dodatečné větrání a pokud ano, budu ho zapínat právě když to bude v chladničce zapotřebí.

Tepl11

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz