22.02.2019 - Skřet mi znovu zaútočil na alarm !

Jak jsem již psal, nepopisuji řekněme z bezpečnostních důvodů, kompletní obranné zajištění našeho Dodíka. Co ale napsat mohu je to, že součástí sytému je i alarm. Ten je běžný, velmi oblíbený, hodně spolehlivý a dost těžko napadnutelný produkt firmy JABLOTRON a sice model Athos CA 2103.

Goblin-01

Je to vlastně stavebnicový systém, do kterého můžete přidávat a připojovat všechno možné, ať již přímo produkty firmy Jablotron nebo i jiných výrobců. Má poměrně široké možnosti rozšiřování a to se mi právě na něm moc líbilo. Je  také znám svoji vysokou spolehlivostí. Takže za dnešní příhodu musí zodpovídat asi nějaký skřet, který se nám v Dodíkovi uhníznil.

Dnes po poledni, mi při cestě z oběda pípla SMS zpráva, kterou žádný majitel obytného auta nevidí rád.

Goblin-02

Dodo je nyní zazimován v uzamčené hale a tak jsem se tak úplně nestresoval. Že by se někdo, uprostřed rušného business areálu v poledne, vloupával do auta, bylo poměrně málo pravděpodobné. Daleko pravděpodobnější se zdála nějaká chyba systému. Samozřejmě jsem se tam rozjel a výsledek docela překvapil.  

Asi nejzákladnější součástí alarm systému Jablotron jsou bezdrátové magnetické detektory otevření/zavření různých dveří a skříní. Nesou typové označení JA-83M a funkčně se jedná o velmi spolehlivá čidla, dokonce s obranou proti napadnutí permanentním magnetem. 

Goblin-03

 

Přijdu tedy do areálu, odemknu halu, Dodo na vnější pohled samozřejmě v pohodě, odkóduji alarm, otevřu levé dveře do garáže a na první pohled vidím toto:

Goblin-04

Podotýkám, že Dodík stojí už druhý měsíc v hale, naposledy jsme s ním jeli minimálně před týdnem. Prostě najednou, v klidu a relativním teple, pod střechou haly, bez jakýchkoliv otřesů protože na palubě nikdo není, praskne plastová západka, za kterou drží plastové perko upevňující kryt čidla na jeho základně. No a protože právě v krytu je většina elektroniky, alarm začne jako o život hlásit narušení.

Žádné rozumnější vysvětlení nežli je přítomnost skřeta na palubě, mě z toho nevyšlo. A tak byl škodolibý skřítek označen jako příčina závady a dostává jméno "Mamlas".

Nahonem jsem "na prasáka" kryt uchytil kouskem drátku a vrátím se k lepší opravě o víkendu. Vzhledem k tomu, že do čidel polezeme cca jednou za rok kvůli výměně baterií, by nějaký lepší způsob spojení základny a krytu čidla (nežli drobné plastové perko) byl rozhodně užitečný. U totoho čidla se ale baterie ještě neměnila. Je tam ještě od okamžiku instalace. 

Goblin-05

Teď když vím o přítomnosti Mamlase na palubě, daleko snáze se mi vysvětluje i příhoda, která se mi stala vloni na začátku léta. Tehdy jsem ji popisoval v Aktualitách dne ale pro pobavení ji přidávám i do tohoto článku:

chyba - title

15.6.2018 Chyba v Matrixu Dodíka ! 

Dnes jsem seděl v práci na jedné poradě a telefon mi dvakrát pípnul. Těsně po sobě dorazily dvě SMS - zpráva z mého alarmu. Uznejte, že když dostanete z auta zprávu o "Požárním poplachu", tak to na klidu moc nepřidá. Druhá SMS už mluvila o "nízkém stavu baterie periferie". Aha, tak to by mohlo být o něco lepší. Prostě mám v detektoru požáru slabou baterii a tak než úplně zdechla, poslala do jednotky hlášení. Samozřejmě jsem pro jistotu volal domů a auto bylo zkontrolováno a opravdu nehořelo. Po příchodu domů a kontrole, že je vše naprosto v pořádku jsem pro jistotu zavolal do servisní firmy dodavatele a byl z toho docela humorný rozhovor: Já: "Dobrý den, mám tu hlášení o požárním poplachu z detektoru ale naštěstí se zdá vše v pořádku. Nevíte co s tím?". Oni: "No, my vám tam ale žádný požární detektor nemontovali. Máte jen detektory tříštění skla, pohybové detektory a magnetické na otevírání dvěří." Já" A co tedy vyhlásilo požární poplach?". Oni: "To fakt nevím, asi přišel signál z nějakého jiného čidla a jednotka ho vyhodnotila jako požár. To víte, občas ten systém vymyslí takovouhle chybu v Matrixu".  Jo a baterie v čidlech jsou samozřejmě zcela nové, od namontování uběhly s bídou dva měsíce.

Docela dobrý ne? Samozřejmě kluci ze servisu hned zítra na dálku zkontrolují vzdáleným přístupem, co se u Dodíka stalo, ale holt ta technika jde dost dopředu. Auto vyhlásí požární poplach i bez požárního čidla. Jen se k němu teď přibližuji s trochu větší obezřetností. Viděli jste film Upír z Feratu?

 

Mimochodem, jednalo se o naprosto stejné čidlo jako dnes. No a tak mám dnes ověřeno, že náš zlatý Dodík není Upír z Feratu ale jen že se nám na palubě prostě zabydlil Mamlas. To jsem fakt zvědav, co vymyslí příště.

 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz