30.01.2018 Jak plnit nádrž na vodu ?

Skoro všechno vybavení už mám, teď se musím rozhodnout jak, resp. čím budu plnit nádrž na vodu. To snad tak složitá volba nebude.

Na toto téma jsem, vlastně již tradičně, položil dotaz na Facebookové stránce "Karavany, obytná auta, prostě vše okolo cestování a kempování" a hned se sešlo mnoho desítek odpovědí, názorů a zkušeností. Zajímavé je, že nomádi jsou rozděleni na takové jakoby skupiny. Doplňování vody se totiž dá v zásadě řešit trojím způsobem:

1) Tvrdou manuální prací - tzn. konev, kanystr nebo barel plus trychtýř a svaly. U zdroje vody naplnit nádobu, tu pak dopravit k obytňáku nebo karavanu a tam to přelít nebo pomocí hadice přečerpat do nádrže. Výhody jsou minimální náklady, nízká hmotnost "vybavení" a možnost odebrat vodu v podstatě odkudkoliv. Potok, studánka, hospoda, toalety u pumpy,....  Nevýhodou je ta fyzicky náročná a zdlouhavá práce a taky to může svádět vzít vodu z neověřeného zdroje.

1zpusob

 

2) Technika pomáhá - na trhu se teď nabízí spousta malých ponorných čerpadel na 12V. Stačí ho připojit na přívod napájení, hadici vedoucí od čerpadla zasunout do plnícího otvoru, čerpadlo hodit do nějaké vody a už můžeme plnit. Výhody jsou jasné. Nevýhody - nutnost k vodnímu zdroji dotáhnou i přívod napájení a zůstává nevýhoda s potencionálně špatnou kvalitou vody.

2zpusob

3) stará dobrá klasika - tu představuje dostatečně dlouhá hadice a sada šroubení. Nevýhodou je, že vyžaduje zdroj tlakové vody, tedy nějakého kohoutku, veřejného pítka, apod. 

Když jsem se rozhodoval, co si opatřím, narazil jsem na velmi dobrý, osmistránkový článek v časopise Camping, Cars & Caravans (4/2017, str.30), který celý pojednává o tom, jak si opatřit a hlavně udržet v obytňáku kvalitní vodu po co nejdelší dobu.

Clanek

Protože minimálně v prvním období chceme jezdit často do kempů, přicházela pro mě v úvahu "varianta 3", tedy hadice a šroubení. V drtivě většině případů je hadice ve výbavě zdroje pitné vody v kempu ale obecné doporučení je vozit si vlastní. Jednak mohu čerpat i jinde (požádám obyvatele, veřejné pítko, kohoutek u pumpy, atd., a jednak mám kontrolu nad její čistotou. Co můžu vědět o tom, jak hadici použil člověk předem mnou. Myl s ní auto ? Boty ? Psa ? Nebo odpadní nádržku WC ? A bakterie nebo chemikálie se mohou klidně uhnízdit na konci hadice. Na tom konci, který strkám do plnícího hrdla své nádrže. Kontaminace je v podstatě zaručena.

Takže jsem si chtěl koupit hadici svou a podle doporučení z článku hadici certifikovanou pro pitnou vodu neboli potravinářskou. Ta by měla být i o trochu déle odolná proti řasám a plísním. A první překvapení - taková se v e-shopech pro karavanisty v podstatě nevyskytuje. Jasně - nabízejí hadice na teplou a studenou vodu ale konstrukčně spíš pro pevnou vestavbu - na vedení uvnitř karavanu. "Přípojné" hadice byly většinou normální "zahradní" kvality.

A tak jsem chvíli hledal a našel velmi kvalitní produkty firmy VALMON z Valašského Meziříčí. Prodává se všude možně a nestojí o nic víc, než obyčejné zahradní hadice. Já kupoval 25 metrů půlcoulky za 436Kč. 

Orig_1256501308_331167-74-pro-pitnou-vodu

Z technického popisu uvádím: 

Kód VALMON 1125

  • Hadice pro pitnou vodu jsou certifikované Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě. Splnily výluhové testy podle Vyhlášky MZd č. 409/2005 Sb.
  • Tlak pracovní/poruchový MPa 1,2/3,6
  • Pracovní teplota -5 °C až +60 °C
  • Vnitřní/vnější průměr 12,7/17 mm
  • Konstrukce -barva transparentní, PVC průhledná duše i obal + dvouvrstvé opletení vysoce pevnostní polyesterovou přízí.

Hadici jsem pak rozřízl na dva díly (8m a 16m), opatřil spojkami Gardena a podle jednoho německého Youtube campingového kanálu si udělal i koncový díl s odpojovacím ventilkem - pro zastrčení do napouštěcího otvoru. 

Hadice

 

Můžu tak používat buďto jednu hadici podle vzdálenosti ke kohoutku, nebo je spojit na maximální dvaceti-pěti metrovou vzdálenost. Hned na úvod jsem si opatřil i koncovky se třemi nejběžnějšími šroubeními pro připojení na kohoutek. Ještě si pořídím deseti litrovou konev a na úvod mi taková vodní výbava asi postačí.

 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz