15.01.2018 Trezor na palubě

Původně trezor v mém seznamu první výbavy nebyl. Nicméně čtení různých zkušeností a příběhů nás přesvědčilo, že to hloupý kus příslušenství rozhodně není.

Tak, jak se mi na začátku období čekání na Mazlíka zdála doba šíleně dlouhá, teď to docela letí. Dnes je to už "jen" 35 dní, než obytňák dorazí. V bytě už přeskakujeme mnoho různého vybavení, pročítám všechny možné zdroje na internetu nebo v časopisech, navštěvuji specializované prodejny a hlavně se ptám po zkušenostech na to či ono všude, kde to jen jde.

Jedna věc mě docela zaujala: servisní firmy vesměs tvrdí, že samozřejmě opravovali spoustu aut, do kterých se dostali zloději - rozbitá okna, vypáčené dveře. To je vcelku očekávatelné. Ale - nikdo si nepamatoval nějaký závažnější pokus vypáčit nebo dokonce ukrást trezor, pokud na palubě byl. Dle jejich všeobecného názoru je to tím, že "mobilní" výbava, kterou si ty parchanti berou sebou, prostě na trezor (a to i v základním provedení) nestačí. Dostat se do něj prodlužuje "zásah" a tím se i riziko odhalení hodně zvyšuje. Navíc, opravdu drahých nebo nepostradatelných věcí sebou cestovatelé zas až tolik nemají: doklady, zásoba financí, elektronika,... to se přeci musí do trezoru i nevelkého vejít...  Takže rozhodnutí - trezor si opatřím hned !

Co budeme do sejfu dávat - aneb úvaha na téma velikost

Výběr jsem začal úvahou, co do něj všechno chci dávat. V mém případě dvě nejrozměrnější věci jsou fotoaparát (velká zrcadlovka plus 2-3 objektivy), no a pak tablet. Dlouho jsem uvažovat o notebooku ale pak jsem si řekl, že ne. To už by musel být dost velký trezor. Velký, drahý, špatně umístitelný a hlavně - těžký.  Navíc, náš Pilote má prostor v podlaze, který si o umístěný trezoru přímo říká:

Trezor1

 

V koupelně, resp. chodbě mezi sprchou a WC je poklop a pod ním prostor dostatečně velký, aby takový šikovný sejf pojal. Má výšku 22cm a vnitřní rozměry 54x64 cm. To je docela slušné, ne? Poklop, resp. vkládací "díra" má rozměry 31x45 cm. Místo tedy mám.

Sejf musí ležet na zádech, otevírat se směrem nahoru a protože těch 22cm výšky není moc, musí mít normální zámek na klíč. Všechny ostatní typy (elektronický zámek, mechanický se stavítkem) zbytečně ubírají z prostoru. A samozřejmě by to měl být opravdu trezor. Tedy ne nějaká pokladnička či schránka s tenkého plechu.

Hledal jsem a hledal, měřil a porovnával a nakonec se vítězem stal produkt firmy AL-KO.

Trezor2

Je to velmi oblíbený model, nabízí ho mnoho webů pro karavaning, stojí rozumné peníze (já platil 3.300Kč). Svým objemem 14 litrů postačí na vše, co do něj chci schovat, rozměry má 30x24x20cm, takže výška je přesně a protože dvířka mají menší rozměry, mohu ho trochu i "utopit" pod podlahu. V příslušenství je i upevňovací deska a tři sady šroubů, podle potřebné délky. Takže ho z podlahy nevyrve ani Terminátor.

Trezor4   Trezor3-5

Jak celé tělo, tak i dvířka, panty i zámek, jsou velmi fortelného provedení. Konstrukce je jednoduchá, čistě mechanická, tedy minimální možnost závady a hmotnost je vcelku snesitelných 9,8 kg. Bude to o trochu méně - vyjímatelnou poličku nepotřebuji a tak půjde ven. A velmi příjemným, i když nepodstatným bonusem je, že se barevně k podlaze Mazlíka velmi hodí. Po namontování ho zevnitř opatřím nějakým měkkým polstrováním a zase můžeme být na budoucích cestách o něco klidnější :-)

Dva roky po napsání článku mě napadlo, že by tu mohla být fotka trezoru, už reálně zabudovaného na plánované místo v Dodíkovi. Tak tady je:

trezor-dnes

Trezor jsem zevnitř kompletně polepil černým, měkčeným, asi 3mm silným materiálem, takže dokonalá ochrana foťáků, objektivů apod. proti obouchání při jízdě. Až do dnes absolutní spokojenost. Jen musí mít člověk trochu vnitřní kázně a ty věci při odchodu do trezoru opravdu dát. :-) 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz