06.03.2018 Odvětrávací systém SOG

I když věnuje karavanista veškerou péči svému chemickému WC, málo platné - občas prostě trochu (nebo někdy i hodně) zapáchá. Což při stísněných prostorech v obytném autě či karavanu fakt není nic moc. Poměrně novým zařízením, které může hodně pomoci, je tzv. SOG.

Sog-b

SOG je systém odvětrání odstraňující přebytečné plyny a zápachy z odpadních nádrží a přitom podporující funkci rozkladových chemií uvnitř těchto nádrží. Součástí každého SOGu je 12 V ventilátor, který zajišťuje odvod plynů zevnitř nádrže. Ventilátor je ovládaný mikrospínačem spínaným při každém otevření otvoru mezi nádrží a mísou. Uhlíkový filtr na externím vývodu potom zajišťuje neutralizaci pachu plynů, okolí karavanu tak není pachem z nádrže nijak ovlivněno. Ventilační systém SOG je kompatibilní se všemi toaletami Thetford i Dometic a instaluje se dodatečně ke konkrétním typům odpadních nádrží. SOG je vyráběn ve dvou variantách a to SOG I a SOG II, což je novější varianta vylepšená oproti původní generaci funkčnějším filtrem odvětrávání a možností instalace skrz podlahu vozidla.

Což zní velmi dobře a tak jsem si ho objednal. Bohužel, SOG2 do mého auta nejde. V prostoru pro chemickou kazetu Dometic není dost místa, aby se tam umístil vnitřní filtr a vývod mohl jít pod auto. Mám tedy SOG1, který vývod a filtr umisťuje na dvířka WC kazety. Není tedy k dispozici funkce stálého podtlaku a ten kryt uhlíkového filtru na dvířkách také nevypadá nic moc. Bohužel se nedá nic dělat ale věřím, že i SOG1 bude dobře sloužit.

Pz2-3

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz