22.01.2022 - S karavanem po Česku

Asi není mezi karavanisty člověk, který by v roce 2020 nezaznamenal jistě chvályhodný počin České televize, přinést divákům nějaký seriál o obytňácích. A tak vznikl šestidílný "V karavanu po Slovensku". Dalibor Gondík si v prvním díle "vyzvedl" v Caravanu Metropol svůj Bürstner Lyseo TD 727G Harmony Line (Bürstner si vždy potrpěl na dlooouhé názvy - marketing mu opravdu jde) a po nezbytných třech minutách brutálního Product Placementu se Dalibor konečně rozjel a vyrazil na, již v názvu avizované, Slovensko.

Skpc-01

Všech šest dílů jsem hltal vždy hned v den premiéry, také nahrával pro pozdější opětovné zkouknutí a vozím je dodnes i v Dodíkovi. Už tehdy jsem se ale nemohl zbavit pocitu, že kdyby Dalibor jel v osobním autě se stanem, autobusem od penzionu k penzionu nebo třeba na koloběžce, se spacákem a houpací sítí na zádech, vyšlo by to vlastně úplně nastejno. Tedy, klobouk dolů před scénáristy nebo jak se nazývají ti specialisté, kteří vybírají lokace. Trasa i navštívená místa byla v drtivé většiné opravdu nádherná (však Slovensko má cestovatelům sakra co nabídnout!), Dalibor s nimi diváky seznamoval docela milou a kultivovanou formou, takže jako cestopis absolutně super. Rozhodně by se dal celý seriál vzít jako dobře předpřipravený itinerář pro velmi pěknou dovolenou u našich východních sousedů. Bylo sice trochu záhadné, kde všude mohl Dalibor svého Bürstnera zaparkovat na noc ale říkal jsem si, že na Slovensku jsou pravděpodobně přeci jen o trochu tolerantnější, nežli jsme my v Česku. Takže celkový dojem ze seriálu pozitivní a subjektivně mi páně Gondíkova neohrabanost v užívání obytňáku připadala spíš roztomilá a rozhodně při sledování nevadila.

Skpc-02

Rozhodně jsem tehdy nebyl sám, komu se seriál docela líbil. Proto jsem docela s radostí zaregistroval oznámení, že  v roce 2021 do vysílání půjde něco jako "ideové pokračování" a sice seriál "S karavanem po Česku". No skvěle! Takže jsem 7.ledna 2021, uprostřed čerstvého Covidového šílenství, zasedl v televizoru k prvnímu dílu ze šesti.  První překvapení: Aleš Háma místo Dalibora Gondíka. OK, to je věcí producentů. Aleš nebyl o nic moc horší než Dalibor ale na druhou stranu, snad kromě jeho bujné stříbrné kštice, nepřinesl vůbec nic nového. A to se dalo říct i o celé opět šestidílné řadě: velmi hezky vybraná místa naší vlasti, pěkné zábery krajiny i památek. Aleš byl naprosto stejně nezkušený a pro tuto řadu nafasoval (opět od Caravanu Metropol) pro změnu Hymera, řadu EXSIS-T (asi 580). 

Skpc-04

No a letos je tu druhá řada po Česku. Opět Ale Háma, opět Caravan Metropol jako dodavatel auta Hymer, jen model se posunul o trochu výš: Je to Tramp S, na podvozku Mercedes Benz.

Skpc-03

Také se na něj dívám, opět se mi líbí česká krajina a navštívená místa ale stále více skřípu zuby. Není to ani tak kvůli stále vlezlému Product Placementu - Caravan Metropol a různé vyhledávací aplikace do mobilu se fakt finančně činí. Ale spíš o to, co s tím obytňákem dělá. Sakra, dyk´přeci na minimálně dvě třetiny míst, kam v tom seriálu Háma zajede nebo kde zastaví, by se normální karavanista vůbec nedostal! Buďto by musel rovnou porušit zákaz nebo minimálně určitou etiku parkování, která (při jejím dodržování) trochu chrání před bohužel stále vzrůstající nevraživostí místních a před stále častějšími zákazy. Přesvědčovat nezasvěcené, že se s obytňákem může všechno a všude je trapné a hlavně lživé. 

Zkušený cestovatel Savid Suda věnoval tomuto tématu jedno ze svých videí na YouTube a nemám k němu co dodat. Jen ho sdílet:

Takže mám takové tři závěry ze sledování a prosím nováčky a lidi s půjčenými auty, aby na to při sledování těchto vlastně už tří řad seriálu stále mysleli:

1) Krásný cestopis pro krásách naší vlasti (a Slovenska).

2) Ten obytňák je tam prostě navíc. Nic o karavaningu se divák nedozví. Opět, kao v případě Dalibora: kdyby jel Aleš na motorce se stanem, cestoval vlakem mezi penziony, odrážel se na koloběžce se spacákem a karimatkou na zádech, vyšlo by to úplně stejně. Prostě cestopis, kde dopravní prostřek vůbec důležitý není.

3) Žádný pořad nedělá karavaningu horší službu. Rozněžněný divák-laik hned poběží do půjčovny obytňáků a bude pak velmi efektivně kazit pověst všech karavanistů prostě jen tím, že se bude chovat jako Aleš Háma. Tedy jako propagace karavaningu je to děs a hrůza. 

A tak seriály prosím všichni berme jako dobře udělanou "Toulavou kameru" a ne jako obytňákový speciál. Jako takový totiž bolestně zklame a vlastně naší věci škodí.

Skpc-05  

 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz