28.03.2021 - Odcházení ?

Odchazeni-2

Dlouho, jsem váhal, jestli se mám do článku na toto téma vůbec pouštět. Není totiž o obytňácích, není o cestování, není o úpravách, které na naše mazlíky můžeme instalovat. Je o Facebooku. Respektive, je o facebookových skupinách, které sdružují lidi se zájmem o tento koníček. Samozřejmě i v českém prostředí je jich docela dost a dají se rozděli na takové jako že dvě hlavní skupiny: na stránky, které založil nějaký nadšenec, případně parta nadšenců a pak na ty, které založila firma, která má karavaning jako svůj předmět podnikání. Většinou půjčovny obytných aut a karavanů nebo web shopy s karavanistickým vybavením. Ti se s větším či menším úspěchem snaží o nahled a neutralitu ale co naplat, to upřednostnění komerčního zájmu alespoň občas na světlo přeci jen vypluje. V žádném případě tu druhou skupinu neodsuzuji, navíc většinou splňují i to, že to jsou nadšenci, kteří se pak do podnikání ve svém koníčku pustili. Začnu tedy zlehka:

V České republice je to tak, že skupiny o karavaningu mají pár set členů, maximálně jednotky tisíc. Jen ty nejúspěšnější skupiny se dostávají na pěticiferné hodnoty počtu členů. Ani nevím jestli jsou už někde vypsány do nějaké seznamu. Samozřejmě, že takový seznam bude vždy nekompletní, skupiny vznikají a zanikají, resp. na Facebooku se spíš stávají neaktivními, s přípěvkem jednou za uherský rok. Ale tak, jak to běžný uživatel facebooku může dnes navnímat, resp. dohledat, tak jsou tu k dispozici třeba:

Caravan24.cz - veřejná skupina, navazující na www stránky Caravan24.cz. Má teď 6.8tis. členů.

Kempujeme s Klárou - All4camper.cz - Stránky se jméném v českém karavaningu známé Kláry Hájek Velinské. Ty také navazují na web, tentokrát all4camper.com, který je jedním z mála docela dobře použitelných internetových "časopisů" o caravaningu v češtině. Skupina má také asi 6.8k členů a nemůžete si nevšimnou i navázanosti na Asociaci kempování a karavaningu, jejíž je Klára minimálně marketingovou mluvčí a která se snaží v českém prostředí hájit zájmy karavanistů. Činnost většinově nanejvýš ušlechtilá.

Za zmínku stojí i skupina Stellplatz, Karavaning u přátel - má zatím jen 1600 členů ale má i bohulibý cíl: sdružovat lidi či subjekty, které karavanistům nabízejí místa k přespání. Snad se jim bude do budoucna dařit.

Dále je tu skupina Camper a karavan cestování - ta je veřejná a sleduje jí necelých 5000 členů a objevuje se zhruba 1 příspěvek denně.

Karavaning, stránky "přátel nezávislého cestování s karavany a obytnými auty" je také veřejná a nasbírala zatím 4,2 tisíců členů.

Skupin je samozřejmě mnohem více ale buďto nejsou zas až tak aktivní, nebo sdružují jen pár set členů a ani nijak výrazně netouží po jejich navyšování. Tím nemohu říct, že by nebyly příspěvky kvalitní. Jen se prostě pak objevují více sporadicky.

 

No a pak je tu pár těch větších a všeobecně známých. Nejprve bych jmenoval asi tři:

Odchazeni-002

Nomádem.cz - výměna zkušeností s přestavbami dodávek a bydlením na cestách

Soukromá skupina, která už skoro 22.000 členů a je zaměřena na vestavby. Opět je ve vzduchu propojení s internetovým obchodem, a to NomadShop.cz ale zaměření na takové to "opravdové" cestování v malých vestavbách, mnohdy podomácku vyrobených, je velmi sympatické. Skupina se svého tématu přísně drží a to je i důvod její oblíbenosti. Mají i inzertní podskupinu Nomádem.cz - inzerce a bazar (obytná auta a vše k nim), logicky veřejnou, takže zájemce o případnou inzerci ví, kam se nasměrovat a mateřská skupina Nomádem.cz nemusí stále řešit ve svých příspěvcích žabomyší diskuze, co je a co není inzerce. Ty prostě patří do podskupiny a basta.

 

Odchazeni-003Milujeme karavaning

Opět soukromá skupina, s velkým zastoupením majitelů karavanů neboli obytných přívěsů. Má nyní necelých 13 tisíc členů a opět šikovnou inzertní podskupinu Milujeme karavaning - prodej karavanů, bazar všeho pro kempování. Ta má asi 5,5 tisíce členů a je, alepoň pro mne z nepochopitelných důvodů, také soukromá. Nicméně je to poctivá skupina, sdružující milovníky toho druhu trávení volného času, i když jako v každé skupině musí občas řešit "útoky haterů", tedy příspěvky negativní a bezobsažné. A to je u větších skupin řekl bych zákonitý důsledek velikosti a úspěchu celého projektu. Asi je to dáno naší národní povahou.

 

Odchazeni-009

Kempování nadivoko (obytné vozy)

Velká soukromá skupina, sdružující nyní více než 21,3 tisíc členů, se zaměřuje hlavně na divočinu. Tedy na přebývání mimo autokempy. To je našemu stylu cestování s Dodíkem samozřejmě velmi blízké a tak ji rád navštěvuji. Příspěvky ještě nejsou zas až tak úplně na divočinu zaměřené ale je to stále lepší a trend má rozhodně dobrý vývoj. Pokud mohu jen jako čtenář soudit, vykazuje tato skupina asi nejrychlejší nárůst členů. Otázkou je, je-li to dobrá zpráva.

 

Skup-1Obytňákem křížem krážem

Skupina vznikla v roce 2018, blíží se 10tisícům členů, je vedena jedním správcem a zdá se,  je vedena dobře. Členem jsem se stal relativně nedávno ale zatím velká spokojenost. Dá se říct, že ji nyní považuji za svou mateřskou skupinu, na kterou dávám avíza na nové članky z těchto stránek.

 

 

No a pak je tu jeden český fenomén. Zde jsem ale trochu zaváhal, jestli použít čas přítomný nebo minulý. Skupina, která měla hodně přes 30 tisíc členů a byla tak bezpečně největší v České republice (no vida, tok myšlenek při psaní si určil čas sám). A konečně se tím dostávám k meritu článku. Tato skupina, resp. poslední dění okolo této skupiny, je hlavním důvodem, proč vznikl. Skupina vznikla myslím někdy před 6-7 lety a u jejího zrodu stála jedna zanícená milovnice karavaningu. Paní Ivana Herčíková. Nazvala jí "Karavany, obytná auta a vše okolo kempování a cestování" a pěkných pár let jí vedla tak skvělým způsobem, že nejenom se z ní stala největší zájmová skupina o karavaningu ale ty desítky a desítky příspěvků denně měly ve velké většině svou hodnotu a pro čtenáře byly inspirací, zdrojem informací nebo alespoň potěšením.  

Odchazeni-004Když jsme si v roce 2017 objednali Dodíka, začal jsem na netu přímo lovit různé skupiny a webové stránky o obytňácích. V ČR webovek moc není (asi proto se snažím jednu takovou udržovat) a těch dobrých facebookových skupin je jen pár. Proto byly "Karavany, obytná auta a vše...." až do února letošního roku příjemným místem pro návštěvu, pro počtení, občas pro zveřejnění příspěvku nebo odkazu na článek zde na NPO. Prostě "domovská skupina" v pravém smyslu slova. Názory a způsob administrování stránek mi připadaly zcela v souladu s těmi vlastními a vše bylo prostě v pohodě. Ani jsem výrazně nehledal členství ve skupinách dalších. Všechno má ale svůj konec nebo alespoň velkou změnu.

Mám za to, že osud této skupiny v tom pravém smyslu slova demonstruje vývoj v ČR od chvíle, kdy na nás udeřil Covid19 a kdy se naše vláda rozhodla národ v této krizi "pevně vést". V žádném případě tady nechci politizovat a vyjadřovat osobní názor, na čí straně vznikly chyby. Prostě si jen myslím, že tu díky této extrémně unikátní době teď máme více naštvaný, více nervózní, více rozdělený národ, kde jeho příslušníci mají stále větší tendenci vymezovat se vůči jiným. Vůči jinému názoru než mám já, vůči jiné myšlence než se líbí mě a děje se tak způsobem čím dál agresivnějším a, čtenář nechť promine, stále více primitivnějším a křupanštějším.

Exit

Takže se ve skupině začala stále více řešit otázka cestování, resp. výjezdů. Jeden umístil příspěvek z nějaké cesty či výletu a druzí se na něj vrhli. Porušování nařízení, nezodpovědnost, ohrožování ostatních občanů nákazou, kazení dobrého jména karavanistů, dokonce "vychloubání, že kašle na zákony", atd. atd. A rázem se prakticky z každého příspěvku původně jen s fotkou obytňáku někde v přírodě a pár s pár větami, jak si to užili, stala v následném diskuzním vlákně vášnivá a mnohdy až nechutná politická hádka. Tady už byla velikost skupiny nevýhodou, názorů bylo vždy mnoho a mnoho. A nikdo nechtěl ustoupit. Správcová skupiny se snažila po nějakou dobu tyto diskuze držet v kultivované formě ale upřímně: NIKDO by dlouho nevydržel následné obviňování od těch, kterým byl příspěvek smazán. A většinou, čím ultimativnější byl původní příspěvek, tím agresivnější byl i komentář ke kroku správce. A opět se projevily naše horší stránky. Diskutující nejen, že prý "opoušteli tyranskou skupinu" ale považovali za nutné odchod i teatrálně oznamovat. A tak to po určité době, a po letech mravenčí práce při administrování skupiny, paní Ivana prostě zabalila. Ukončila administrování skupiny a jeji další osud je řekněme nejasný. Samozřejmě mít skupinu s více než 30 tisíci členy je velmi lákavé a tak se nástupci ihned našli.

Skup-2

Po určitých tahanicích o název a logo, vznikla nástupnická skupina "Karavany, obytná auta, vestavby, stany, vše okolo kempování a cestování", která tak nějak automaticky převzala všechny členy. Správců je teď prý celá docela velká skupina a nastolila tvrdý režim. Možná až moc. Samozřejmě v této zjistřené době jsou pevnější pravidla nutná ale tady se mi to zdá trochu moc. Hlavně fenomén "skryté reklamy" je dle mého soukromého názoru až moc tvrdě posuzován. Stačí, aby někdo zmínil dobré zboží či službu a nemůže si  být jistý. Nebo zveřejnit fotku z cest také nezaručuje, že zůstane. A úplně nejhorší a zcela zakázaná je kritika současného fungování skupiny. Zprvu jsem docela chápal, proč to tak je. Každá akce přináří nutně reakci, někdy až nepříjemnou. A pokud by správci chtěli dosáhnout nějakého uklidnění či harmonie, musí to tak teď asi být. Ale postupně jsem začal nabývat soukroméno názoru, že se to nezlepší a že právě noví správci jsou tím největším problémem pro pokračování skupiny. Nechci teď hodnotit, nakolik zištné jsou jejich/jeho záměry, mnoho skupin je více či méně propojeno s nějakým ekonomickým subjektem. Jde ale hlavně o styl komunikace, který nastolili. Resp. je to asi jen jeden správce, který se nějakým způsobem skrývá za anonymním označení typu "post master", "SS", případně "Strnadík", apod., nebo  za argument o mnoha vzájemně se střídajících administrátorech. Mám za to, že pokud správce sám používá termíny jako "jdi se nechat léčit", "vy už jste se pomátl" nebo "neotírej si papule", je nanejvýš jasné, že skupina spěje k zániku, protože je to on, kdo konflikty vyvolává. A je to škoda. Jak jsem napsal výše, nemám rád teatrální odchody ze skupin ale prostě neodolám a dopustím se ho alespoň zde, na svých stránkách: skupina "Karavany, obytná auta, vestavby, stany, vše okolo kempování a cestování" u mne skončila.

 

 

Odchazeni-008

No a pro úplnost tu máme ještě další skupinu s velmi podobným názvem: "Obytná auta Karavany Lodě prostě vše okolo cestování a kempování". Ta má 4.000 členů a osobně opravdu nevím, jestli je tu nějaká návaznost či spojitost na původní skupinu Ivany Herčíkové. Zde jsem se stal členem také teprve nedávno, takže zatím studuji. Sice zatím vidím jen hlavně sdílené příspěvky odjinud ale snad ty původní a sebe dlouho čekat nenechají. Skupina vznikla v roce 2018, správci jsou dva, neskrývají se za anonymitu a tak věřím, že je vše připraveno pro úspěšný růst.

 

 

 

Slovo na závěr ?

Po těch únorových událostech se objevilo mnoho ultimativních prohlášení typu "odcházím a zakládám si vlastní skupinu, kde bude opravdová pluralita názorů, žádná tyranie!". A asi se tak v nemálo případech i stalo. Vznikly nové skupiny, některé  stávájící nespokojené členy a čtenáře obecně vyzývaly k připojení se. Prostě tu máme trochu turbolentní dobu. Přiznám se, že jsem o něčem podobném uvažoval také, dokonce ještě najdete skupinu "Náš parťák obytňák", se sestavenými pravidly skupiny a jedním členem, tedy mnou. Ale zase jí smažu a (kromě této jedné jediné zmínky) nebudu nikde propagovat. Za prvé, dobré vedení facebookové skupiny vyžaduje čas, velkou dávku diplomacie a přitom i nekompromisnosti, zvláště teď. Mám proto úctu ke všem, kteří se to teď dělají a je rozumnější je podporovat než se "dělat pro sebe". Za druhé: myslím, že každá skupina, i když bude sebelépe založena, bude mít nastavena sebelepší pravidla, správci budou mít jen ty nejúšlechtilejší záměry, tak to vždy bude o každém jednom členovi, tedy o nás. A za třetí: žádné teatrální odcházení ještě nikdy nic nevyřešilo.

A tak končím s přáním na nás, prosté členy různých skupin: buďme v příspěvcích i komentářích vždy konstruktivní, věcní, pragmatiční a hlavně - s pozitivním pohledem na věc. Karavaning je koníček a jako takový má přinášet hlavně potěšení. Na vášnivé politické nebo moralistické diskuze jsou jiná místa. Tedy budou - až nám zase otevřou hospody.

Odchazeni-010

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz