8.12.2020 - Krize psaní aneb prokletí tříročáka

Ano, je to tak. Je to, bez několika málo dní, přesně 8 (slovy osm) měsíců, kdy jsem na tyto stránky umístil poslední příspěvek. A čím dál častěji od vás čtenářů dostávám dotazy, co že se to děje. "Žiješ ještě?", "Neprodali jste Dodíka?", "Přestali jste jezdit?", a podobně. A tak dnes usedám k počítači, abych se pokusil současný stav trochu popsat.

Jezdíme!

Krize01

Nejprve to důležité, základní oznámení. Rozhodně jsme nepřestali jezdit i když tento rok, díky dvou pandemickým vlnám, samozřejmě cestování nepřál ani zdaleka tak, jako roky minulé. Ale jezdili jsme, strávili jsme báječnou čtrnáctidenní dovolenou v Jeseníkách a na Severní Moravě obecně, jezdili jsme o víkendech, poprvé jsme vyrazili společně i s "mladými" a s naším ročním vnukem a dokonce (světe div se) jsem Dodíka svému budoucímu zeti půjčil na desetidenní cestu do dánského Legolandu. Na všech našich cestách se Dodík choval velmi mravně, nikde si na nás nepřipravil žádné nemilé překvapení a tak je stále pevnou součástí naší rodiny.

Jsou čtyři základní osobnostní typy...

Krize03

Mnozí z vás vědí, že existuje obor lidské typologie a to již asi 2000let, od dob Hippokratových říká, každý člověk se dá zařadit do některého ze čtyř osobnostních typů. Ano, jsou to ta čtyři známá označení: cholerik, melancholik, flegmatik a sangvinik. Mimochodem, víte jak tyto názvy vznikly? Je to vlastně docela zajímavé: Hippokratés z Kósu byl ve své době významný lékař a vlastně zakladatel moderní medicíny (proto na něj budoucí doktoři dodnes vzpomenou ve své inicializační přísaze). No a on přišel s dnes už překonanou teorií čtyř tělesných šťáv, nazývaných chymoi, které podle jeho představ ovládají tělo a jsou za jeho zdraví zodpovědné. Podle Hippokrata byli lidé, kteří v sobě měli jakýsi hlen. Ten se řecky nazývá "phlegma". Další lidi prý měli zvýšený podíl žluče (řecky "cholé"), někteří dokonce černé žluče ("melan cholé"). No a u některých se projevuje pouze a jenom krev ("sanquis"). A tak tu máme právě flegmatiky, choleriky, melancholiky a sangviniky. I když další výzkum ukázal, že se "šťávami" zdraví lidí mnoho společného nemá, tak tyto čtyři názvy se pro určení osobnostních typů zažily, používal je i Galénos, který na Hippokrata navázal, v minulém století je plně rozvinul slavný Karl Gustav Jung a vydržely tak dodnes. A moderní osobnostní typologie říkají, že každý z nás má ve své osobnosti ukryty všechny tyto čtyři typy, v různém poměru, že některé jsou dominantní a ty dominantní vystoupí na povrch hlavně v emočně vypjatých situacích. Ale to je vlastně jiný příběh, který s karavaningem moc nesouvisí.

Každopádně jsou lidé, kteří mají dominantní charakter jen jeden, ostatní tři jsou sníženy. A to jsou lidé, kteří jdou koncentrovaně za svým cílem, za cenu nemnoha obětí, či dokonce sebezničení. Jsou to špičkoví manažeři, kteří pracují 20 hodin denně (aby pak ve čtyřiceti letech bojovali s infarktem), jsou to vědci, kteří prožijí celý život zavřeni v jedné laboratoři a objeví něco, co přinese prospěch celému lidstvu (a pak předčasně zemřou např. na ozáření jako třeba Marie Curie Sklodowská, objevitelka Radia i Polonia a držitelka dvou Nobelových cen). Jsou to špičkoví sportovci, kteří pro pár vteřin na olympijských stupních vítězů neváhají zatížit své tělo na maximální meze aby jim to ve druhé polovině života začalo sakra vracet. A jsou to herci a zpěváci, kteří doslova žijí z obdivu a úspěchu jiných a jsou ochotni pro něj udělat cokoliv. A pokud na ně svět zapomene, většinou končí docela neslavně. Ale všichni tito "koncentrovaní" lidé posouvají lidstvo dál. 

Na druhé straně lidského spektra pak stojí lidé, kteří ve své osobnosti mají všechny čtyři typy více méně v rovnováze. Procházejí životem většinou vlastně docela nenápadně, sledují s obdivem, údivem, nebo i s opovržením či nepochopením ty koncentrované typy a říkají si "že se jim chce takhle bláznit jenom kvůli.....". Tyto "universální typy asi nedosáhnou žádných zázračných úspěchů ale prožijí život normální, bez velkých výkyvů a ani zdaleka se nedá říct, že nudný. A jedním z typických znaků těchto univerzálních typů je, že mění své zájmy, záliby a koničky. No a mezi ně patřím i já.

Koníčky, koníčky, koníčky.

Krize02

Moje žena o mě s oblibou říká, že jsem "tříročák". Že cokoliv, co mě začne bavit (a že toho už bylo opravdu mnoho: kolo, bonsaje, golf, argentinské tango, plastikové modelářství, taekwondo, kytara, částicová fyzika, historie druhé světové války, badminton, atd., atd., atd), tak mi ta zábava vydrží cca tři roky aby..... ji pak nahradila zcela jiná. A proto taky v žádné z těch věci nebudu nikdy opravdu dobrý. Možná ani průměrný. Ale vždy znovu a znovu mohu zažívat ten exaktický pocit, že "objevuji něco nového a že je to tentokrát opravdu ono". A to je vlastně děsně fajn život a koncentrovaným typům jejich nasazení vlastně vůbec nezávidím. Mimochodem, kdo jste jaký typ vy ?

Jen dvě záliby mě drží vlastně celý život: cestování a fotografování. Tedy, obojí v nijak fanatické či profesionální rovině, prostě čistě pro radost. A tak bohužel, jedna ze zálib, která teď jde Popelkou, je psaní. Psaní příspěvků na tyto stránky. Takže, ne že by nebyla témata, která by mohla být na zajímavý článek. Ne že bychom na cestách nezažívali příběhy, které by byly zajímavé i pro čtenáře. Ne že by se ve světě karavaningu či technologií neobjevovaly novinky, o kterých by stálo za to psát. To ne. Jen se k tomu já, normální univerzální týpek, prostě nějak nemohu dokopat.

 

Milý čtenáři. Slibuji, že se (trochu) polepším.

Krize04

Na druhou stranu, více než 60.000 přístupů na stránky nas-partak-obytnak.cz je docela i zavazující. A i po těch osmi měsících ticha, kdykoliv se na stránky podívám, na nich nějací čtenáři jsou a čtou. Takže, sakra Jirko! Nebuď lenoch a občas tu myšlenku, která se v hlavě zrodila, ten příběh, který jsme zažili na cestách, tu zajímavost, na níž jsi narazil při brouzdání internetem, prostě dej do článku a předlož ostatním! Třeba je to bude také zajímat. A tak tu dnes věrným čtenářům slibuji, že se zkusím polepšit. Pro začátek tím, že "doženu" letošní rok a vznikne článek o naší dovolené, pár dalších cestách a mám v hlavě i nějaká technická témata.

Snad to vyjde. Držte mi palce a všem, kteří dočetli až sem, moc a moc děkuji za přízeň.

Ahoj někde na cestách, snad bude příští rok už normální.

Krize05

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz