22.03.2020 - Kolik opravdu stojí obytňák?

Asi my všichni, milovníci těch neforemných krabic na kolech tušíme, že ten náš koníček není zas až tak úplně zadarmo. Je docela paradoxní i trochu legrační zároveň, že okolní obyvatelstvo karavaningem nepolíbené, se rozděluje na dva protichůdné názorové proudy.

Jedni nás mají za "paštikáře", kteří než aby někam doletěli a bydleli si v pohodlí na hotelu, si ho asi nemohou dovolit a proto si tahají takovou krabici všude sebou, musí si sami vařit, atd. Prostě "Máňo, hrůza, co je to za socky!"  No a naproti tomu druhá skupina na nás zase nahlíží jako na zbohatlíky, kteří už roupama nevědí, coby. "No jó, frajírci se musí předvádět, že na to mají!"  

Golden-car-01

Takže co jsme vlastně zač? Jak drahá kobylka ten karavaning vlastně je? A tak jsem si řekl, že si zkusím sestavit opravdu co nejférovější tabulku s výpočtem, na kolik mě vyšel Dodík, kolik mě stojí ročně, jaké jsou provozní náklady při určitém počtu kilometrů a dní strávených na cestách, jak dlouho, tedy kolik let s ním chci jezdit a za kolik ho pak mohu asi tak prodat. Počítal jsem, přidával, ubíral, odhadoval a nyní vám čtenářům teď mohu ukázat výsledek svého snažení. Samozřejmě je to subjektivní pohled. Vycházím z mých podmínek a z mých čísel. Ale na konci článku najdete excelovskou tabulku, která je velmi jednoduchá a do které si každý může doplnit data podle svých podmínek. Samozřejmě nechci prohlašovat, že tabulka je přesným vyjádřením nákladů ale snad jsem na nic opravdu podstatného nezapomněl.

Základní tabulka 

Nejdříve jsem dal dohromady, co všechno chci sledovat (kliknutím si tabulku vždy můžete zvětšit).

Golden-car-02

Do sloupců přišlo postupně: Počet let, po které budu Dodíka provozovat. Dále základní každoroční výdaje, tedy povinné ručení, havarijní pojištění, dálniční známka, výdaje za pravidelný servis, výdaje za výměnu pneumatik, trakční baterie a náklady na provoz alarmu. Pak jsem přidal sloupec s předpokládaným ročním nájezdem kilometrů, odhadem spotřeby Dodíka a odhadem ceny za litr nafty. To samé se pak opakuje s náklady na plyn, chemii do WC a "čistící chemií, což je vše od čištění vody, po osvěžovač odpadní nádrže. No a úplně vpravo je nákupní cena auta, kolonka pro sumu za různá vylepšení, která se do Dodíka namontují a dále odhad budoucí ceny prodejní. Pár vzorečků a tabulka je připravena. 

Na konci tohoto cvičení chci znát odpověď na tři základní otázky:

1) Za ty roky, co budu Dodíka provozovat, tak kolik do toho celkově vrazím.

2) Kolik mi to hodí měsíční náklady (ať to můžu porovnat třeba s nájmem v bytě nebo s náklady na dovolenou)

3) Kolik jsou tedy provozní náklady na jeden plánovaný ujetý kilometr.

No a pak jsem ještě chtěl, abych na konci každého roku mohl tabulku opravit na základě skutečných výdajů a ujetých kilometrů. Hotovo, jdeme vyplňovat !

Pozn: zelená pole jsou vyplňovací, ta další se počítají.

 

Primární data

Když půjde vše dobře, chci Doda provozovat do roku 2035, kdy budu až takový kmet, že bych asi tak měl přestat jezdit. Od letošního roku ho tedy hodlám provozovat 15 let. Samozřejmě když Bůh, příroda, zdraví a peněženka dá. Do levého horního rohu zadávám rok 2018, kdy jsme naše auto jako nové koupili. V roce 2035 bude tedy 18letou ojetinou.

Nákupní cena byla 1.620.000Kč a to zapíši do první kolonky úplně vpravo. Chvilku přemýšlím, co všechno jsem už nechal domontovat (měchové odpružení, posílený elektro systém, televizi a anténu, alarm, navigaci, atd.) a co by se mi ještě líbilo dodat. OK, celkově bych to viděl tak na 200.000Kč za celou dobu. Vyplňuji tedy kolonku "Dokoupená vylepšení". No a co prodej? Na to potřebuji počet najetých kilometrů. Za první dva roky jsme najeli něco přes 18.000km. Průměr za všechny roky asi bude lehce nižší, dám tak 8.000km na každý rok.  Takže v roce 2035 to bude 18 let staré auto a na tachometru bude necelých 150.000km. Možná jsem optimista ale zkusím dát řekněme prodej za 800.000Kč. Pak ještě mrknu na letošní povinné ručení a pro všechny roky od 2018 až do 2035 zadám 7.300Kč ročně. Snad to bude klesat ale kdo ví. Takže výsledek hrátek s primárními daty vypadá takto:

Golden-car-03

 

Náklady na provoz Doda jako motorového vozidla

No a budeme pokračovat s havarijním pojištěním. Když byl Dodík úplně nový, vypočítala mi ČSOB havarijko, vč. evropské asistenční služby na 34.000Kč/rok. Letos jsem to nechal přepočítat (je to už dva roky staré auto a jeho hodnota klesá) a dostal jsem 29.500Kč. Pro další rok tedy počítám částky s podobnou regresí. A každý rok budu řžádat o úpravu, případně mrknu na konkurenci. Nevím, co vláda vymyslí a tak pro všechny roky dávám dálniční známku za 1.500kč. Pravidelný servis motoru a podvozku si vezme minimálně tak 10.000Kč každé 3 roky. A to jsem asi optimista. Ale pro teď OK, i když někdo zkušenější v servisních cenách by jistě zadal přesnější částku. Nejsem žádný závodník, takže nová sada pneumatik každé 4 roky. V zimě nejezdím, proto jen celoroční klasika. Cena je za Michelin Agilis Camping 215/70 R15CP 109Q M+S, vždy sada o 4ks. Trakční baterie - výměna mé olověné 140Ah každé 4 roky je realistický odhad (znovu: v zimě nejezíme). Když půjdu do LiFePOL, budu to muset trochu změnit. Cca tisícikorunový paušál za on-line připojení alarmu od Jablotronu je už jen drobnost.

Hodně váhám u ceny za palivo. Spotřebu dám na 9,5 litru na 100km. Teď jezdím dva roky na průměru 9,1, tak ať mám rezervu. Ale ta cena nafty....  no, dám tam 30Kč. Teď je níž, ale viděno pohledem 15 let....

Golden-car-04

Jejej, to to vyskočilo! A to ještě nemám zadanou:

 

Spotřeba obytné části

Opět moje zkušenost za dva roky je cca 6 lahví čistého propanu za rok. Cena náplně jedné bomby je asi 400kč. Obojí zadávám. Náklady na chemie do WC a na čištění už nerozepisuji ale úvahou je: pytlík do WC na každý týden, plus něco na dovolenou, plus Refresher čas od času. A chemie na čištění pitné vody 2 ročně a jednou za dva roky houbičku aktivního stříbra. Rozepisovat to detailněji by už moc změnu hlavních čísel nepřineslo.

 

"Dámy a pánové, výsledné náklady na provoz jsou": 

 Golden-car-05

I když se podaří Doda v roce 2035 prodat za 800.000Kč, tak za dobu 18 let jezdění mě to vyjde na 2.150.000Kč, což dává 10.000Kč měsíčně a náklady na jeden jediný ujetý kilometr budou okolo 15Kč. Je to samozřejmě pouze hrubý odhad, někdo jiný tam může přidat další položky (třeba náklady na kempy a stellplatzy) nebo něco, co mě ani nenapadlo. Například nedávno mě někdo upozornil třeba na pravidelné náklady na technické kontroly. A tak dále a tak podobně. Tabulka je velmi primitivní, takže upravit si ji zvládně i excelovský začátečník.  A samozřejmě výrazně upravit zadané hodnoty podle své situace. Někdo třeba auto nepojistí, apod. A navíc i já přijdu časem na to, že něco bylo nad.. nebo podhodnoceno.  No a pak se to prostě jen opraví. Ale určitou představu tento výpočet přeci jen dává.

Tak co myslíte, je to málo nebo moc?

Pro první okamžik bylo pro mne nejdůležitější takovou tabulku vůbec mít. Pro druhý tam narvat "nějaká" data. Pro třetí, mít pak možnost rozhodnout se, jestli s takovými náklady dokážu žít. A teprve ve čtvrté "vlně" mohu přistoupit ke zpřesňování zadávaných dat. Čisla se jistě měnit budou ale řádově to myslím zůstane. A to šlo hlavně.

Jestli si to chcete taky vyzkoušet na Vašm Mazlíkovi, aktivní tabulku najdete tady.

Naklady-vypocet

 

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz