13.03.2019 - 10 pravidel kempování nadivoko

Divoké kempování na krásném a klidném místě, může být jedním z nejhezčích zážitků a také nejvíce odměňující pocit při cestování obytným autem. Jen my, naše auto a krásná příroda. Romantika jako prase.

Top10-00

Když jsme čekali na objednaného Dodíka, tak první představy byly o tom, že na většinu nocí budeme jezdit do kempů. Hned během prvních jízd ale vzala tato představa za své a my propadli kouzlu divočiny. Za celou sezónu 2018 jsme z mnoha a mnoha desítek nocí strávených na cestách, byli v kempu jen třikrát. Jednou v Holandsku (vedle Keukerhofu se to jinak nedá), jednou v Litvě (divočina v hlavním městě Vilniusu se nám moc nezdála) a jednou u nás. Zkouškou českého prostředí byl kemp Apollo u Lednice a dvakrát spokojeni jsme nebyli. Takže: "Dycky divočina!"

Samozřejmě stejnou úvahou mohla projít spousta dalších nomádů. Karavaning je stále na velkém vzestupu a je nás prostě čím dál tím víc. Takže bude logicky stále růst i procento těch posádek, které kempy nechávají lhostejnými. A tady je velké nebezpečí. Statistika totiž neúprosně říká že:

Větší zájem o karavaning = víc lidí na cestách,

víc lidí na cestách  = víc lidí milující noci na divoko,

víc lidí milující noci na divoko = víc lidí, kteří nebudou nic respektovat a zastaví, kde se jim zachce,

víc lidí, kteří nebudou nic respektovat a zastaví, kde se jim zachce = větší nespokojenost místních,

větší nespokojenost místních = stále více a více zákazů.

No a proti tomu se dá bojovat pouze a jenom kázní. Prostě pevně a bez vyjímek dodržovat nějaká základní pravidla. Britský server o kempování The MotorhomePlanet.co.uk nedávno taková pravidla sumarizoval a pokouší se z nich udělat takové "Desatero divočáka". Velmi rád udělám dvě věci: 1) dávám ho k dispozici vám čtenářům a za 2) pravidly se budu vždy řídit. Tady Jsou:

Top10-01

 

Top10-02

1) Nezaparkuji, je-li na místě nějaký zakáz. 

I kdyby to byl sebehezčí kout krajiny a přírody, jakmile je místo označeno jakýmkoliv druhem zákazu (zákaz vjezdu, zákaz táboření či přímo zákaz nocování pro karavany a obytňáky), tak pojedu jinam. Budu parkovat na noc pouze na místech bez zjevného zákazu. A pozor: zákaz v dané oblasti nemusí být jasný jen z nějaké značky na místě. Vždy se seznámím i s místními vyhláškami. A pokud parkuji tam, kde se vybírá nějaký poplatek, vždy ho zaplatím. Vím totiž, že čím víc se bude toto pravidlo porušovat, tím víc zákazů, kontrol a sankcí se bude i objevovat.

 

 

Top10-03

 2) Nezanechám žádnou stopu po své přítomnosti.

Nikde nenechám válet žádné odpadky a není-li v blízkosti kontejner/popelnice/koš na odpadky, odvezu si je sebou a vyhodím tam, kde to nebude vadit. Pokud není k dispozici kanál apod. nevypustím nikam odpadní vodu z nádrže. NIKDY nebudu vylévat obsah chemické toalety jinam, že na místa k tomu jednoznačně určená. Opravdoví frajeři uplatňují ještě pravidlo: "uklidím trochu i to, co jsem na daném místě nezpůsobil já."

 .

 

 

Top10-04

 3) Z obytňáku nevyndavám nic, co není nezbytně nutné.

Neustále si opakuji, že i tam, kde není žádný zákaz parkování, tak bych měl "parkovat" a ne "kempovat". V mnoha evropských zemích je striktní pravidlo - pokud vyndám kempový nábytek, vysunu markýzu, apod., tak se pouhé parkování mění v kemping a ten může být zakázan pro celou oblast, i když na tom konkrétním místě cedule se zákazem chybí. 

 

 

Top10-05

 4) Parkuji tak, abych mohl rychle odjet.

V případě potřeby musím být schopen rychle odjet a to třeba i v noci. Snažím se vyhýbat použití např. nájezdových klínů. Nemám po okolních stromech rozvěšené sušící se prádlo, postavenou manuání satelitní anténu, apod. Nebo jsem v případě nutnosti připraven tam položené klíny či další věci zanechat.

 

 

 

Top10-065) Nepřespávám nikde, kde se necítím bezpečně. 

Je samozřejmé, že většinou nebudeme mít žádné potíže. Všichni ale víme, že jsou místa, která nejsou na noc bezpečná. Odpočívadla na dálnicích, parkoviště u supermarketů v problémových čtvrtích měst, apod. Budu následovat svůj instinkt, sledovat signály o nebezpečných nočních aktivitách (rozbité sklo, vandalismus, znečištěné místo, povalené popelnice, atd.) a na takovém místě nebudu přes noc parkovat.

.

 

Top10-07

 6) Vždy se ujistím, že nikomu nepřekážím.

Způsobů jak mohu někomu překážet je spousta. Mohu stát v cestě zemědělským nebo lesním strojům, moje zaparkované auto může překážet náklaďákům či kamionům, můžu stát někomu na příjezdové cestě k jeho domu, atd. Vždy se proto ujistím, že i když okolo cokoliv pojede, tak já mu překážet nebudu.

 

 

 

Top10-08

 7) Jeden řidič musí zůstat střízlivý.

V posádce musí zůstat jeden řidič, který bude schopen v případě potřeby s autem odjet. Když budu parkovat na zákazu a navíc na veřejném pozemku, tak riskuji v případě kontroly policie neřešitelnou situaci i když bude hlídka jinak shovívá: "nedostanete pokutu ale hned odjeďte!". Pokud ale není mezi řidiči jeden střízlivý, příznivou situaci bych takto promrhal. Za něco by mě pak pokutovat museli.

 

 

Top10-098) Parkování si vždy najdu ještě za světla.

Vždy si místo na parkování najdu ještě za světla, abych ho mohl řádně prozkoumat, ujistit se že ani našemu autu, ani nám, nic vážného nehrozí a že nebudu na tom místě nikomu vadit. Pokud najít místo do tmy nestihnu, vezmu za vděk kempem nebo stellplatzem.

 

 

 

 

Top10-10

 9) Vždy se ujistím, že i po dešti mohu odjet.

Musím si být vždy jistý, že i když v noci přijde bouřka s průtrží mračen či jiná přírodní nepříjemnost, budu schopen ráno bez problémů z místa vyjet a odjet. Není nic nepříjemnějšího, než ve dvou lidech (z nichž jedna je žena), tahat z bahna obytňák o váze několika tun.

 

 

 

Top10-11

 10) Nebudu přes noc parkovat vedle kempu.

Když vás provozovatel kempu uvidí, jak nocujete za jeho plotem, pravděpodobně k vám láskou nezahoří. Tedy, není to nijak závažný stav, jde spíš o otázku etiky. Něco asi jako když si do hospody donesete vlastní jídlo nebo pití....

 

 

 

No a to je kompletní desítka pravidel. že to není nic světoborného ? Tak si, vy divočáci, sáhněte do svědomí, jestli všechny vaše noci těmto pravidlům odpovídaly.

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz