27.04.2018 - Když se vybírá název aneb demokracie v praxi.

Naše auto jsme si objednali na výstavě v Düsseldorfu, na konci srpna 2017 a dorazilo v únoru 2018. Tzn. že 6 měsíců se u nás o něm mluvilo. Plánovali jsme první cesty, já přemýšlel o různých technických vychytávkách, co si do něj pořídíme, moje žena zase o vybavení, které si musíme opatřit před prvním výjezdem.... prostě, o autě jsme mluvili skoro denně. A pořád to v našich debatách bylo "auto", "obytňák", "bydlík", stále žádné pěkné jméno našeho nového "přírůstku do rodiny".

Stazeny-soubor

Takže jsem se toho musel ujmout aktivně, jako jediný chlap v rodině. A samozřejmě s plnou originalitou. Začal jsem o něm mluvit jako o "Mazlíkovi". To se přeci musí líbit a moje holky si za chvilku zvyknou. Námitky v tom smyslu, že "pro mě je všechno Mazlík", tak takové námitky jsem ignoroval. Je tedy pravdou, že Mazlíkem označuji i naše osobní auto, můj fotoaparát, horské kolo, počítač, na kterém si hraji s fotkami, občas i svůj telefon, polštář na kterém spím....  Nicméně, když nepřišly s žádným protinávrhem, pokračoval jsem s Mazlíkem. Ale byl jsem sám.

Mezitím jsem založil tyto stránky, začal je plnit prvními články a samozřejmě "Mazlík" se objevoval stále častěji. Měl udělané i vlastní logo !

Mazlik

No pak Mazlík dorazil, my ho převzali a přišly i první cesty. Naše mladší dcera začala o obytňáku mluvít výhradně jako o "Agamemnonovi". To je hrůza, že jo ? Co má naše obytné auto společného s mykénským králem, velitelem achajských vojsk u Tróje ? Mohutně jsem argumentoval, že než celé to jméno vyslovím, tak jsme z výletu zpátky a to naštěstí bylo všeobecně uznáno.

No a tak se navrhovalo, zamítalo, navrhovalo, hlasovalo a výsledkem naší rodinné demokracie je .... Blboun. Tedy Blboun nejapný. Neboli Dronte mauricijský. Ale nebojte, náš obytňák bude v budoucnu používat jeho zkrácenou a velmi známou verzi "DoDo". 

Nejprve jsem z toho byl docela nesvůj. Proč zrovna Dodo? Nějaký pták, navíc vyhynulý. Ale pak jsem se podíval na pár obrázků.

Jmeno-dodo1

On ten pták je vlastně tak ošklivý, že je až hezký. Stačí si k něnu utvořit trochu vztah a hned se začně líbit víc. A pak jsem si uvědomil, že je to vlastně jako s obytňáky. Ruku na srdce, většinou jsou to drobátko neforemné krabice, velké a vysoké, ze kterých tu a tam něco vyčuhuje, žádná úžasná symetrie, více méně pomalu kolébající se krajinou ale řekněte: který majitel takového obytňáku k němu nemá vůbec žádný osobní vztah ? Kdo ho nemá rád jako člena rodiny ? Moc jich jistě nebude.

A tak jsem se s Dodem smířil a pomalu se mi i začíná líbit. Tak se prosím nedivte, až se toto jméno začne zde na stránkách objevovat v místech, kde byl dříve Mazlík. Bylo to evidentně neoficiální označení, které v naší rodině demokraticky neprošlo. Takže vítej ! :

Jmeno-dodo2l   

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz