16.04.2018 - Když chce člověk bezhlavě ušetřit.

Otázka vhodné chemie pro použití na WC mi byla zpočátku velkou neznámou. Všechna půjčená auta, která jsme měli, byla vybavena sáčkovou variantou rozkladné chemie. No a tak když se Mazlík už blížil, začal jsem si něco číst i o této součásti života nomádů. Takže, co si vybereme ?

Akb-4

Po nějaké době shánění informací to vypadalo tak, že na běžném trhu s chemií pro karavany jsou (stejně jako v případě výroby vlastních záchodů) dva velcí hráči - Dometic a Thetford. No a pak jistá skupina levnějších, řekněme no-name producentů. Minimálně na začátku jsme chtěli používat kvalitní produkty a tak nakonec padla volba na Thetford. Chtěl jsem totiž zkusit tekutý přípravek a ne sáčky. No a Dometic dělá jen sáčky. Koupil jsem tedy první dvoulitrovou láhev (Thetford Aqua Kem Blue, ve variantě Levander) a začal používat. Přemýšlel jsem také o zelené variantě, tedy chemii ohleduplnější k životnímu prostředí ale nakonec jsem do ní nešel. I kazetu se zelenou chemií musíte vylévat na místech k tomu určených, do přírody nesmí. Ale jak říkám, začali jsme klasikou.

Po nějaké době vcelku spokojenost ale pořád jsem přemýšlel nad vhodným balením z hlediska výhodnosti. Jen v "Aqua Kem Blue" je na trhu pytlík s 12 sáčky na 12 použití, dále dóza s 15 pytlíky, dvoulitrová láhev tekutého přípravku, pak nový koncentrát, kterého stačí jen polovina dávky a nakonec JUMBO balení - 30 litrový kanystr.

Akb-5

Vzal jsem si tedy běžný neakční ceník jednoho velkého českého prodejce, ceny, objemy, počet dávek, atd. nacpal do excelovské tabulky a výsledek je zde:

Akb-6

Výsledek asi tak úplně nepřekvapil. Nejdražší je novinka - tedy koncentrovaný "skoro gel". Je na přepravu lehký, dobře dávkovatelný a účinný. Sáčky jsou taky dražší a člověk evidentně platí za luxus práce se "suchým" produktem a nízkou hmotností. Láhev byla výrazně na jednu dávku levnější a kanystr samozřejmě dávku zlevnil o další skoro 3 Kč.

Takže jsem měl jasno - budu používat běžný tekutý přípravek. A koupím si rovnou ten kanystr !!! 250 dávek mě pak přijde "jen" na těch 3.738 Kč ! Ve dvoulitrových lahvích by mě přeci stejný počet dávek vyšel na 4.425Kč, v dóze 5.300kč, v pytlíku 5.416 Kč a v koncentrátu dokonce na 6.269Kč !!! Úspora více než 2.500Kč kanystru proti koncentrátu hovoří jasnou řečí. No a tak jsem kanystr objednal, dojel si pro něj, zaplatil a odvezl.

Akb-0

A mám pro vás první zkušenosti:

Za prvé - je to neuvěřitelně těžká potvora. Měrná hmotnost přípravku je větší nežli vody, takže kanystr váží poctivých skoro 45kg. 

Za druhé - strašně, ale strašně blbě se z něj odlévá, zvláště první litry. Děláte modrý bordel všude okolo. A to jsme to dělali dva. A odvahu nasát tu úžasnou chemickou polévku pusou do hadičky, to nikdo z nás neměl.

Za třetí - Ten pitomý přípravek má dobu expirace !!! A to zhruba 2 roky. Na mém kanystru je datum 20.4.2020. 

Takže trocha výpočtů navíc: budeme jezdit hlavně ve dvou. A většinou pouze o víkendech. Ano, každou neděli večer vyprázdním nádrž, i když nebude plná (a je to plýtvání). I kdybych jezdil každý víkend, což určitě nebudeme, je to 52 víkendů ročně. Plus třeba odhadem 20 náplní na dovolené, dlouhé víkendy, atd. a jsem zaokrouhleně na 70 náplních za rok, takže zásoba asi na 3,5 roku. A to je jen teoretická varianta. Znovu:  každý víkend jezdit určitě nebudeme. 

Doporučení pro vás ostatní - nebuďte uspěchaní moulové jako jsem byl já a nakupujte s rozmyslem. Vyjde vás to levněji.

PS: nekoupíte někdo tak 10 litrů nového a čerstvého THETFORD AQUA KEM BLUE ?  :-)     Za 800 Kč?  Nebo víte co? Zatím ne. Zkusím položit dotaz přímo na firmu Thetford, co chemie dělá po vypršení expirace a uvidím. Pokud třeba jen "přestane vonět", tak by bylo vše v pohodě, ne? Mám přeci SoG....  A o odpovědi podám samozřejmě zprávu.

Akb-1  

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz