04.11.2017 Co s úložným prostorem ?

V Mazlíkovi nebude garáž moc velká, což je daň za středovou postel. Jak tento prostor co nejlépe rozdělit a využít?

V porovnání s ostatními modely, resp. provedeními obytných aut je to opravdu nevelká garáž. Hlavně auta se dvěma samostatnými postelemi nebo dvojlůžkem napříč nabízejí prostor, kam se klidně na výšku vejde i malý skútr. Nicméně, to naše P746C nenabízí. Samozřejmě že jsme toto rozhodnutí pečlivě zvažovali a i vybrali. Věděli jsme, že sebou nebudeme tahat motorku, nebo hromadu kol, nebo nějaká surfová prkna, atd. O to víc se teď ale musí zvážit, jak tento jediný velký prostor v autě rozdělit a využít.

Grg02

 

Začneme rozměry. Dveře jsou na obou stranách stejné a mají rozměry 76cm na šířku a 90cm na výšku. V přehledu technických specifikací se dozvídám, že výška prostoru je 89cm. a vůbec nikde nenalézám údaj o šířce. Takže na internetu posbírám pár fotografií z inzerátů, abych měl lepší představu. Všechny ukazují něco jako toto:

Uvnitro

 

Což je mimochodem přesně ten stav, ke kterému bych se dostat nechtěl. Prostě bordel. Nicméně všechny fotky potvrzují, že šířka prostoru je o cca 10cm větší než šířka dveří, tedy okolo 86-90cm. Délka garáže vychází z udávané šířky vozidla: 230cm, mínus zhruba 10-20cm na dveře, dává použitelnou plochu o délce tak 210-220cm. 

V seznamu výbavy se také udává, že "2 úložné kontejnery + kolejnice + 1 bodové osvětlení + zásuvka 230V" jsou montovány jen do výbavového stupně Sensation (hezky je to vidět na prvním obrázku výše), takže naše garáž bude asi zcela holá. Což je vlastně dobře. Jo, vpravo uvnitř vedle dveří bude baterie se sprchou. S tou počítat musím.

Co budeme vozit v garáži ? 

V našem případě by to byly 2 pohodlná kempingová křesla, 2 menší "pomocná" pro návštěvy, jeden stůl a jedno skládací kolo (manželka na kole nejezdí vůbec, takže jen pro mě). To jsou asi všechny ty větší kusy výbavy. No a pak všechno ostatní drobnější ale stále docela rozměrné vybavení: hadice na vodu, prodlužovací kabel, vyrovnávací klíny, možná vnější koberec, nějaký ten kbelík, možná malý vysavač, chemie, atd., atd., atd., atd. Takže potřebuji velký prostor pro nábytek a kolo a pak spoustu menšího úložného prostoru pro ty menší propriety.

Kolik místa zabere nábytek a kolo ?

Zajímá mě hlavně délka. Ještě sice nevím, jaký konkrétní typ nábytku vybereme ale vypadá to, že žádné z křesel ve složeném stavu není delší než 110cm a vyšší než nějakých 75cm. A skládací kola jsou na délku ještě menší. Takže pro velké věci vyhradím 120cm a budu je ládovat do garáže dveřmi na straně řidiče. Zbývá mi tedy cca 1 metr prostoru u protějších dveří.

Prostor pro drobnější vybavení 

Na netu, na různých serverech věnujících se karavaningu, na diskuzních fórech a v odborných časopisech, lze najít mraky fotografií se spoustou nápadů a  řešení. Třeba jako docela dobrá mi připadala myšlenka na druhou podlahu, která tak může oddělit "špinavé" věci od čistých (viz.obr.).

Verze1

 Ale naše garáž vysoká není, zdvojená podlaha by musela být jen na jedné straně a skladovány tam budou věci řekněme se "stejným stupněm ušpinění". Takže touto cestou se asi nevydáme. Také různé regálové systémy, známé z dílen, jsem prozkoumal a postupně zavrhl - většinou byly těžké. Plastové kontejnery či boxy vrstvené na sebe by asi nebyly moc praktické. Co když chci zrovna něco z toho spodního? A tak nakonec přišel čas na opisování.

Inspirace Flíčkem 

Asi se už opakuji ale nejpraktičtější řešení jsem nalezl u osob z nejpovolanějších - manželé Janáčkovi (https://www.bydlikemevropou.com) mají ve svém Flíčku asi ideální řešení i pro nás. Jednoduché a také hmotností se jedná o velmi efektivní řešení.

Flicek

 

Velitel vozu do garáže namontoval dvě plastové skříně, zády k sobě a dostal tak dva zcela oddělené prostory, s velkým potenciálem pro využití. Jejich Delthleff 7150-2 má sice jiné, větší rozměry garáže ale takových skříní se vyrábí velké množství od různých výrobců a jistě nebude nemožné najít nějakou, která bude pasovat i do našeho Mazlíka.

Jedním z prodejců, u kterých bych mohl být úspěšný, je NAKO Kolín.cz. Nabízejí sedm ucelených řad plastových skříní a u každé řady několik různých velikostí. 

My budeme samozřejmě potřebovat jen jednu. Z toho metru, co zbývá na straně spolujezdce může být skříňka s hloubkou okolo 50cm a stále zbude dalších 50cm prostoru na otevírání dveří skříňky, dobrý přístup ke sprše, nějaké ty drobnosti na podlahu a když už kopíruji ty Janáčkovi, tak na strop úložného prostotu si také najdu nějakou tu tyč (viz.obrázek výše). Na ramínka a sušení třeba mokrých věcí, apod. 

No a výběr konkrétního typu skříně si nechám, až budu moct s metrem v ruce změřit reálné rozměry budoucí Mazlíkovi garáže. Vždyť jen u NAKO Kolín je hodně variant na výběr, dokonce i s možností drobně rozměry upravovat (třeba odříznutím nožiček).

Co vás zajímá?

Kontakty na nás

Náš parťák obytňák

Jirka a Jana
Praha

jiri.pm@seznam.cz